Olycksutredningscentralen tar sig an dödsolyckan på Erstan

Veli-Pekka Nurmi meddelar att olycksutredningscentralen undersöker båtolyckan på Erstan. Bild: Ari Sundberg/SPT

Olycksutredningscentralens direktör säger att man redan på lördagen bestämde sig för att undersöka olyckan på Erstan. Men det kommer att dröja innan det finns ett resultat.

Lördagens båtolycka på Erstan i Åbolands skärgård krävde två dödsoffer. En motorbåt krockade med en segelbåt och det ledde till att två män – som färdades i den senare båten – avled. Nu har Olycksutredningscentralen inlett en utredning med anledning av olyckan.

Centralens direktör, Veli-Pekka Nurmi, säger till HBL att man redan på lördagen bestämde sig för att undersöka det som hade skett i Åbolands skärgård.

– Det är viktigt att poängtera att vi inte undersöker vem som är skyldig utan hur det har gått till. Det här var en allvarlig olycka och jag är övertygad om att våra resultat kommer att kunna bidra till att utveckla säkerheten.

Han säger att en arbetsgrupp ska utnämnas i början av den kommande veckan och efter det inleds arbetet på allvar. Men han säger också att lördagens olycka hade stora likheter med en motsvarande olycka i Nagu för ett år sedan.

– Det är ett märkligt sammanträffande, men det är nästan på dagen ett år sedan en liknande olycka skedde i närheten av platsen där båtarna krockade i lördags. Också då var det en större båt som krockade med en mindre.

Nurmi säger att Olycksutredningscentralen även undersökte den olyckan och han säger att resultatet var färdigt i mars i år. Han konstaterar att tidtabellen för utredningen av lördagens olycka kan vara liknande.

Nurmi säger också att en viktig del i arbetet med olyckan på Erstan är att undersöka hur myndigheterna agerade.

– Det är klart att utredningen kommer att undersöka olyckan grundligt och det är väsentlig att undersöka myndigheternas agerande. Trots allt var både polisen och sjöbevakningen delaktiga. Även i det här fallet kan informationen givetvis användas i ett utvecklande syfte.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning