Olyckshelikoptern hade fel tre dagar före kraschen

Bild: Vidar Ruud

Tre dagar före den dödliga helikopterkraschen nära norska Bergen tvingades den aktuella helikoptern landa på grund av ett tekniskt fel, rapporterar Sky News.

Det var i tisdags som helikoptern var på väg från Bergen till en oljeplattform i Nordsjön då en indikatorlampa plötsligt signalerade ett fel, enligt Sky News. Helikoptern landade och två byten av komponenter genomfördes innan felet försvann.

En talesperson för företaget CHC, som äger den kraschade helikoptern, säger att felet inte hade något att göra med helikopterns rotorblad, som lossnade före olyckan.

Anhöriga till dem som miste livet i kraschen i fredags besökte på söndagen olycksplatsen vid Turøy nära Bergen. Några av dem strödde blommor i vattnet för att hedra offren, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.

De anhöriga, som åtföljdes av representanter från polisen och oljebolaget Statoil, fick också information om räddningsarbetet och sökandet efter vrakdelar, som fortfarande pågår på Turøy.

Svaret på frågan vad som orsakade olyckan kan dröja länge. Den norska statens haverikommission uppger att det vanligtvis tar minst ett år att ta fram en rapport om vilka faktorer som leder fram till ett haveri, enligt NTB. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03