Olyckshelikopter bärgad på Svalbard

Spaningar efter den störtade helikoptern pågick tidigare under veckan. Bild: Lehtikuva/AFP/Jostein Forsberg

Nio dagar efter helikopterolyckan som krävde åtta människoliv på Svalbard har vraket bärgats ur havet. Ingen av de sju saknade fanns i vraket. Sökandet efter dem kommer att fortsätta, meddelar den norska haverikommissionen.

En av de åtta ryska medborgare som fanns ombord hittades tidigare i veckan död i vattnet.

– Vi fortsätter med strandsök med personal från bland annat polisen och Röda korset. Dessutom blir det sökande till havs, säger Gunnar Johansen, presstalesman hos Sysslomannen, den högsta myndigheten på ögruppen.

Helikoptern ägs av det ryska företaget Convers Avia. Luftfartsinspektionen på Svalbard undersöker om företaget har brutit mot luftfartslagen, eftersom det bara har tillstånd att transportera passagerare och gods i samband med gruvbytningen rapporterar Svalbardsposten.

I tillståndet står uttryckligen att bolaget inte får flyga turister eller forskare. Tre av dem som dog i olyckan var ryska forskare.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46