Olyckshelikopter bärgad på Svalbard

Spaningar efter den störtade helikoptern pågick tidigare under veckan. Bild: Lehtikuva/AFP/Jostein Forsberg

Nio dagar efter helikopterolyckan som krävde åtta människoliv på Svalbard har vraket bärgats ur havet. Ingen av de sju saknade fanns i vraket. Sökandet efter dem kommer att fortsätta, meddelar den norska haverikommissionen.

En av de åtta ryska medborgare som fanns ombord hittades tidigare i veckan död i vattnet.

– Vi fortsätter med strandsök med personal från bland annat polisen och Röda korset. Dessutom blir det sökande till havs, säger Gunnar Johansen, presstalesman hos Sysslomannen, den högsta myndigheten på ögruppen.

Helikoptern ägs av det ryska företaget Convers Avia. Luftfartsinspektionen på Svalbard undersöker om företaget har brutit mot luftfartslagen, eftersom det bara har tillstånd att transportera passagerare och gods i samband med gruvbytningen rapporterar Svalbardsposten.

I tillståndet står uttryckligen att bolaget inte får flyga turister eller forskare. Tre av dem som dog i olyckan var ryska forskare.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning