Rättegången mot beväringen som körde militärfordonet i Skogby inleds i dag

Det har snart gått två år sedan plankorsningsolyckan i Skogby i Raseborg, där fyra personer dog. Tre av de döda var beväringar. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Det har snart gått två år sedan olyckan i Skogby där ett militärfordon och en rälsbuss krockade. I dag inleds rättegången mot beväringen som körde militärfordonet.

Västra Nylands tingsrätt inleder behandlingen av Skogbyolyckan i dag.

Häradsåklagaren beslutade för cirka ett år sedan att inget åtal ska väckas, men i våras valde biträdande riksåklagaren att häva det tidigare beslutet. Därmed inleds rättegången i dag, måndag.

Det var den 26 oktober 2017 som olyckan inträffade i Skogby i Raseborg. Tre finlandssvenska beväringar från Nylands brigad dog i olyckan.

Olyckan skedde vid en obevakad plankorsning med dålig sikt då en av VR:s rälsbussar på väg från Hangö till Karis krockade med Försvarsmaktens lastbil som transporterade beväringar på flaket.

Enligt biträdande riksåklagaren skulle föraren ha haft möjlighet att vara försiktigare, och borde därför ha varit det. Åtalet gäller äventyrande av trafiksäkerheten, tre dödsvållanden och tjänstgöringsbrott.

I juni 2018 konstaterade Olycksutredningscentralen i sin rapport att det var så gott som omöjligt för lastbilens förare att under rådande omständigheter se tåget närma sig.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning