Olyckan på Erstan: Vän till dödsoffren vill starta initiativ för att förbättra säkerheten

En motorbåt och en segelbåt krockade i Åbo skärgård på lördagen. Bild: Rajavartiolaitos

– Man hade väntat sig att något riktigt illa skulle kunna hända och nu har det hänt, säger en vän till en av seglarna som dog i olyckan.

På eftermiddagen i lördags körde en 15 meter lång motorbåt på en 8 meter lång motorseglare. Två bröder från Åbo som befann sig i motorseglaren dog till följd av kollisionen.

Bild: Maija Hurme

Polisinrättningen i Sydvästra Finland meddelar nu att föraren i motorbåten har förhörts av polisen. Föraren misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och två fall av grovt dödsvållande.

Motorseglaren körde för motorkraft vid händelsetidpunkten. Utredningen fortsätter med teknisk utredning och förhör av delaktiga och vittnen.

Vid tidpunkten för händelsen fanns det två personer i motorbåten och sammanlagt fyra vuxna och två barn i motorseglaren.

Verkar ha kommit bakifrån

Alla inblandade är finska medborgare. Olycksutredningscentralens chef Veli-Pekka Nurmi säger till Yle att det verkar som om den mänskliga faktorn ligger bakom olyckan. Nurmi säger att det är för tidigt att tala om vårdslöshet i trafik, men han tycker det är intressant att den ena båten av bilderna att döma har kommit bakifrån.

Polisen kommenterar inte i det här skedet båtarnas färdriktningar eller vad som kan ha gett upphov till kollisionen. Men de säger att de inte misstänker att alkohol skulle ha haft en andel i kollisionen.

Polisen svarar för förundersökningen och informeringen om utredningen. Utredningen sker i samarbete med sjöbevakningen och väntas pågå i ett halvt år.

"Vettigt att reglera snabba båtar"

I och med olyckan har diskussionen om huruvida fritidssjöfarten borde regleras strängare tagit fart. En vän till en av de avlidna männen säger till HBL att han överväger att starta ett medborgarinitiativ för att förbättra säkerheten i skärgården.

– Jag blev jättebesviken och arg över det som hände. Det var sista droppen för mig. Man hade väntat sig att något riktigt illa skulle kunna hända och nu har det hänt, säger vännen som har en lång erfarenhet av sjöfart och även är aktiv inom den frivilliga sjöräddningen.

– Vi borde få till stånd något slags filter. Det vore helt vettigt att reglera snabba båtar och vem som får köra dem. För det är det som vi ser där ute, att den här ena typen av båtar är med i nästan alla kollisioner som leder till stora skador.

Vännen hänvisar till sin egen erfarenhet av båtolyckor som Olycksutredningscentralen undersökt. Han menar att de flesta olyckor av den här typen sker på grund av en gemensam nämnare.

– De flesta fallen verkar bero på att man inte tittat sig omkring ordentligt. I några fall har också autopiloten spelat en roll. I vissa fall handlar det sedan helt enkelt om otillräckliga sjömanskunskaper.

Initiativ på kommande

Vännen menar att en sak som kan ha lett till försämrade kunskaper om sjöfart bland fritidsskeppare är att många numera startar från noll. De köper en båt, men vet kanske inte hur man ska använda den.

– En massa folk börjar med att köpa en båt, och det är helt acceptabelt. Jag vill att det finns fler människor i skärgården, men vi (andra sjöfarare red. anm.) ska inte behöva vara rädda för en liten minoritet som är en ständig fara.

Genom att starta ett medborgarinitiativ hoppas vännen att säkerheten i skärgården ökar. Först ska han ändå samla ihop en grupp experter på sjöfart för att tillsammans formulera initiativet.

– Jag tror inte att det är en god idé att införa ett körkort för alla sjöfarare. Det är bättre att inte reglera onödigt mycket. Ett utbildningspaket med praktiska inslag kunde däremot fungera. Man kunde kombinera utbildningar som redan finns. Men vem tar sedan ansvaret för ett sådant praktiskt prov? Det hela är en svår fråga, men jag känner att jag måste göra något.

Bild: Maija Hurme

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning