Olycka på Borgbacken: 9-åring föll ur Bläckfisken

Bild: Lehtikuva/Irene Stachon

En 9-årig flicka föll ur åkattraktionen Bläckfisken på Borgbacken i Helsingfors på måndagen. Flickans armbåge har brutits och hon ska opereras.

– Jag talade precis med flickans mamma och lyckligtvis hade det inte gått värre. Flickan har inte slagit huvudet men hennes armbåge måste opereras, säger Borgbackens vd Pia Adlivankin.

Det var strax efter klockan 12 på måndagen som flickan föll hur åkattraktionen Bläckfisken. Trots att det fanns mycket människor i närheten av attraktionen såg ingen flickan falla.

– Det är märkvärdigt att ingen såg då hon föll, inte ens vår personal. Attraktionen består av flera armar med flera vagnar som snurrar runt. Personalen stängde av maskinen direkt då flickan upptäcktes på marken, så de agerade precis som de ska, säger Adlivankin.

Inga motsvarande olyckor på 40 år

Bläckfisken når upp till 3,7 meter. Då flickan föll var vagnarna på väg neråt och Adlivankin uppskattar att flickan föll från cirka 1-2 meters höjd. Orsaken till olyckan är fortfarande oklar.

– Vi undersöker vad som hände men vi har inte hittat något tekniskt fel. Alla åkattraktioner checkas och provkörs varje morgon och motsvarande olyckor har vi inte haft på Borgbacken på 40 år, säger Adlivankin.

Enligt Adlivankin är säkerheten det absolut viktigaste på en nöjespark.

– Då något händer är det alltid vårt fel och vi tar fullt ansvar för det skedda. Vi gör allt för att utreda orsaken och stödja flickan och familjen. Människor ska kunna lita på att de kan låta barnen roa sig säkert. Det är hemskt att sådant här sker och jag är jätteledsen, men samtidigt överlycklig över att flickan klarade sig och att hon inte skadade sig allvarligare. Mamman verkade också lugn i telefonen, säger Adlivankin.

Enligt dagliga frågeformulär på Borgbacken anser 98 procent av besökarna att säkerheten på Borgbacken är perfekt.

Åkattraktionen Bläckfisken har funnits på Borgbacken sedan 1985.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning