Olli Raitio blev biten av en fästing och började få anafylaktiska reaktioner – det visade sig att han blivit allergisk mot kött

Det finns runt 300 diagnostiserade i Sverige som fått köttallergi av en fästing. Bild: lehtikuva/Roni Rekomaa

Olli Raitio, 25, blev allergisk mot rött kött efter att ha blivit biten av en fästing på sin sommarstuga.

Olli Raitio berättar för MTV att han märkte de första symtomen år 2013 då han ätit på en snabbmatsrestaurang. På kvällen fick han magont och huden började klia och svullna. Raitio fördes till sjukhuset där symtomen lättade efter att läkaren gett honom antihistamin och adrenalin.

– Vårdpersonalen visste inte vad symtomen berodde på. Jag har aldrig haft några allergier förut, säger Raitio till MTV.

Två år senare fick Raitio ytterligare en anafylaktisk reaktion. Han hade ätit en hamburgare från samma snabbmatsrestaurang som tidigare och vaknade på natten med magont, det kliade och huden svällde upp. Ansiktet svällde upp, luftvägarna blev tilltäppta och han hostade någon slags vätska, skriver Iltasanomat.

I ambulansen fick han antihistamin och adrenalin vilket lugnade ner situationen. Efter det bestämde sig Raitio för att ta ett allergitest. Det enda testerna visade var en mild allergi mot gelatin.

Gelatin framställs av gris– och nötben, senor och inälvor. Först då Raitio gick till en annan läkare började allt klarna.

– Jag hade tidigare funderat på ifall det kunde handla om någon form av borrelios. Först efter att jag var på blodprov blev det säkert, säger han till MTV.

Med hjälp av blodproven kunde man koppla symtomen till ett fästingbett. Tidigare studier visar att ämnet som hittats i Raitios blod är orsaken till köttallergier. Läkaren ringde och sa att han antagligen fått köttallergi som härstammar från en fästing.

Fästingar kan sprida kolhydraten alfa-gal som kan ge upphov till födoämnesallergin. En svensk forskargrupp har visat att alfa-gal finns i fästingarnas magtarmkanal. Läkaren som ställde diagnosen i Raitios fall sade att det var det första fallet i Finland som hen hört talas om.

I dag äter Raitio väldigt lite rött kött och är försiktigare än förut. Det handlar om en allergi mot däggdjurskött, så höna och fisk går att äta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning