Olkiluoto 3 ligger efter i tidtabellen – igen

Efter åratal av förseningar börjar den tredje reaktorn vid kärnkraftverket i Olkiluoto vara färdig. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 ligger ytterligare sex veckor efter i tidtabellen. – Vi är mycket nära att kunna starta reaktorn, säger Jouni Silvennoinen, direktör för reaktorprojektet i ett pressmeddelande.

Industrins Kraft (TVO) skriver i pressmeddelandet att leverantören Areva-Siemens inte lyckas hålla den utlovade tidtabellen. Enligt TVO:s uppgifter sackar projektet efter med ytterligare 6 veckor.

Byggandet av den tredje reaktorn i Olkiluoto i Euraåminne började 2005. Enligt den ursprungliga planen skulle reaktorn vara färdig 2009. Bygget har försenats bland annat på grund av brister i kvaliteten och i planeringen av arbetet.

– Trots den nya förseningen är vi mycket nära att kunna installera bränslestavarna och starta reaktorn. För tillfället förbereder TVO att ansöka om tillstånd för att installera dem, säger Jouni Silvennoinen, direktör för kärnkraftsreaktorprojektet vid TVO, i pressmeddelandet.

I december kommer Areva-Siemens att meddela när reaktorn enligt den nya tidtabellen beräknas vara klar. I juli räknade bolaget med att reaktorn ska kopplas till det nationella elnätet i april 2020.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning