Oljetanker utrustas med rotorsegel från Helsingforsföretag

Rotorseglen från finländska Norsepower installerades på oljetankern Maersk Pelican i Rotterdam härom dagen. Bild: Norsepower

Världens största rotorsegel, utvecklade av Helsingforsföretaget Norsepower, har installerats på tankfartyget Maersk Pelican. Syftet är att minska fartygets energiförbrukning och utsläpp med uppemot 10 procent.

Installationen utfördes härom dagen i Rotterdams hamn. Norsepower med huvudkontor i Gräsviken, har utvecklat rotorsegel sedan 2012 och teknologin finns sedan tidigare på Viking Lines Grace och Bores M/V Estraden.

Rotorsegel är stora cylindrar som roterar med hög hastighet runt sin egen axel. Då uppstår tryckskillnader som driver fartyget framåt.

Rotorseglen på Maersk Pelican är världens största, 30 meter höga och 5 meter i diameter.

– Projektet är unikt i tankervärlden och vi tror att rotorsegelteknologi på tankfartyg kan bli nästa teknologiska utvecklingssteg i vår bransch, säger Tommy Thomassen, teknologiedirektör på Maersk Tankers, i ett pressmeddelande.

Maersk Tankers är ett av världens största tankerrederier och rotorsegelprojektet är ett samarbete mellan Norsepower, Maersk Tankers, Energy Technologies Institute (ETI) och Shell Shipping & Maritime.

Gammal uppfinning

Det är egentligen en gammal uppfinning som Norsepower har vidareutvecklat och kommersialiserat. Urspunget är den så kallade Flettner-rotorn som tysken Anton Flettner patenterade 1922. Flettners samtida, finlandssvensken Sigurd Savonius, gjorde för övrigt på 1920-talet liknande experiment med rotorsegel i vid sitt sommarställe i Ingå, men det var Flettner som först patenterade uppfinningen.

Norsepowers vd Tuomas Riski har i en tidigare intervju i HBL förklarat varför tekniken tagits till heders först under 2000-talet. Orsaken är att nya kompositmaterial i de rörliga delarna gör anläggningen lättare och mera hållbar än tidigare. Dessutom kan rotorseglens funktion snabbt optimeras med hjälp av ny avancerad automationsteknik, såsom sensorer som registrerar vindförhållandena och fartygets rörelse.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning