Oljeläckage utanför Busholmen

Olja rann ut i havet då en pråm tankades vid Busholmen.Bild: Leif Weckström

Brännolja har runnit ut i havet utanför Busholmen i Helsingfors. Räddningsverket förväntar sig för en omfattande insats som pågår hela dagen.

Enligt Helsingin Sanomat är det ännu oklart hur allvarligt oljeläckaget är, men räddningsverket talar om en längre operation.

Det var beskedet som gällde 10-tiden på fredagsmorgonen då man inledde renandet av havet utanför Busholmen, närmare bestämt utanför Utterkajen.

När HBL besöker platsen berättar pråmens besättning att det "runnit ut lite olja på däcket och i havet också" och att det "inte är hål på fartyget".

På vattnet i närheten av pråmen ligger en tunn hinna av olja. Oljebekämpningsbommar ska dels förhindra att oljan sprider sig längre ut, dels göra det enklare för räddningsverket att suga upp oljan.

Oljan rann ut i havet då pråmen tankades. Pråmen ägs av företaget Boskalis Terramare som är specialiserat på marina byggprojekt och muddringsarbeten. Räddningsverket tog emot alarmet tidigt på morgonen natten till fredagen.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33