Oljeavtal klart – nu beror mycket på Norge

Oljekranarna kommer att strypas – men efterfrågan faller ändå mer. Arkivbild. Bild: Hasan Jamali/TT-AP

Opec har lyckats. Efter långdragna förhandlingar har oljekartellen fått till ett avtal som begränsar världens oljeproduktion. Mycket hänger nu på svaret från de stora oljeproducenterna i väst.

En överenskommelse mellan många av världens oljeländer var nära redan innan påsk, men föll när Mexiko satte sig på tvären. Det dröjde ända till annandag påsk innan Opec tillsammans med ytterligare tio oljeproducerande länder kunde meddela att ett avtal är färdigt. Förutom Opecs medlemmar, framför allt oljeländer i Mellanöstern och Afrika, deltar även viktiga spelare som Ryssland, Kazakstan och Mexiko i uppgörelsen.

Under maj och juni kommer oljeproduktionen att minska med 9,7 miljoner fat om dagen, vilket motsvarar ungefär 10 procent av den globala tillgången på olja. De ledande Opecländerna Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten har dessutom sagt att man kommer att minska sin egen produktion mer än vad avtalet kräver, vilket gör att den globala minskningen totalt blir 12,5 miljoner fat per dag.

Det återstår dock att se om länderna faktiskt håller sig till uppgörelsen.

"Räddar jobb"

Nu är oljevärldens ögon riktade mot de stora producenter som står utanför avtalet. Opec har bett länder som USA, Kina, Kanada, Brasilien och Norge att minska produktionen med ytterligare fem miljoner fat per dag. Kanada har tidigare meddelat att man är villiga att strypa oljekranarna, medan världens största oljeproducent USA brukar dra sig för att agera tillsammans med kartellen Opec. Men i och med att det låga oljepriset gör amerikansk oljeindustri mindre lönsam kommer produktionen att minska även där.

President Donald Trump hyllade avtalet eftersom han tror att det kommer att rädda amerikanska jobb i oljesektorn. Även Norges energiminister Tina Bru stämmer in i hyllningskören.

Tina Bru är energiminister i Norge, och är positivt inställd till avtalet. Arkivbild. Bild: Lise Åserud/TT-NTB

– Avtalet är mycket positivt, och är viktigt för att stabilisera oljemarknaden det kommande året. Norge kommer att dra sina egna slutsatser inom en snar framtid, säger hon.

Skutt uppåt

Oljepriset har halverats sedan årsskiftet, då Ryssland utlöst ett priskrig med framför allt Saudiarabien samtidigt som coronapandemin gjort att oljeförbrukningen minskat med runt 30 procent. När beskedet om att ett avtal nåtts tog priskurvan ändå ett skutt uppåt, men det är långt kvar till de prisnivåer som rådde för bara ett par månader sedan.

Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman Al-Saud representerar världens näst största oljeland efter USA. Arkivbild. Bild: Ronald Zak/TT-AP

Överenskommelsen har slutits av Opec+, en grupp oljeländer som består av Opecs 13 medlemmar och ytterligare tio länder. De är:

Opecländer:

Saudiarabien

Irak

Iran

Förenade Arabemiraten

Kuwait

Venezuela

Nigeria

Angola

Algeriet

Libyen

Kongo-Brazzaville

Gabon

Ekvatorialguinea

Opec+-länder:

Ryssland

Kazakstan

Malaysia

Mexiko

Azerbajdzjan

Bahrain

Oman

Sudan

Sydsudan

Brunei

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning