Oliver Sparv har stenkoll på engelsk ligafotboll

Om de flesta är lagom intresserade av engelska fotbollsmatcher sitter Oliver Sparv klistrad vid matcherna. Han har i flera år ägnat sig dagligen åt onlinespelet Fantasy Premier League. Bild: Marie Lillhannus

Snart sparkar den engelska herrfotbollsligan i gång. Tiotusentals finländare väljer då ett eget fiktivt lag i onlinespelet Fantasy Premier League. En av dem som är bäst på att gissa vilka spelare som lyckas är Vasabon Oliver Sparv. Här delar han med sig sina bästa tips.

Lag som Manchester United, Chelsea, Arsenal eller Liverpool låter antagligen bekanta för de flesta.

Ändå intresserar den engelska fotbollsligan inte alla. Färre vet exempelvis att lag som heter Burnley och Wolverhampton spelar i samma liga. Ännu mer sällsynt är det att slå på tv:n när dessa lag möts en regnig måndagskväll. Men du kan lita på att en person i Vasa gör det. Han heter Oliver Sparv och är 24 år.

Sparv är så bra på att förutse vem som får spela från start, vem som gör mål och vem som tar straffar att han kom tvåa i Finland i Fantasy Premier League, FPL, förra säsongen.

FPL är ett onlinespel där man väljer 15 spelare som får poäng enligt prestation i riktiga ligamatcher. Spelet kräver fotbollskunskap, sinne för planering och en gnutta tur.

– Det började med att min bror gjorde ett lag för sju–åtta år sedan. Jag hakade på men hade inte särskilt bra koll på den engelska ligan. Småningom, när det började gå bättre, lade jag mer och mer tid på det, säger Oliver Sparv.

Sparv håller på Arsenal men hade dålig koll på de andra lagen. I takt med att Fantasy Premier League blev en lekfull tävling bland bröderna ville han snart även kasta ett öga på andra lags matcher. Han boostade sitt bänkidrottande och i dag är FPL något han dagligen ägnar sig åt.

Man väljer 15 spelare från Premier League, högst tre från samma klubb.

Man har en budget på 100 miljoner och kan därför inte välja bara storstjärnor, som kostar uppemot 12–13 miljoner.

Varje vecka får spelarna i Fantasy Premier League poäng enligt hur de spelat i verkligheten. Poäng räknas endast för spelarna i din startelva.

Målvakter och backar får i regel extrapoäng om de inte släpper in ett enda mål, medan mittfältare och anfallare samlar poäng genom att göra mål eller slå målgivande passningar.

Man behöver inte ha balans i laget – alla backar kan vara offensiva ytterbackar.

Inför varje omgång väljer man en kapten, vars poängantal fördubblas den omgången.

Man har också ett gratis byte till förfogande varje vecka. Gör du fler byten straffas du med poängavdrag.

– Jag tittar på höjdpunkter för att veta om en spelare skapat en massa målchanser eller varit nära att göra mål själv. Sådant som man inte ser i siffrorna. Presskonferenser inför match brukar vara nyttiga om man vill veta vem som kommer att spela och vem som kanske vilas en match.

Deadline för vilka spelare man själv väljer är i regel på lördagar. Då ringer Oliver Sparv sin bror för att ventilera byten, val av kapten och annan strategi. Så kan de hålla på i timmar.

Varför är FPL så kul?

– Många matcher som annars inte skulle vara intressanta är roligare att följa då man har någon av spelarna i sitt fantasylag. Man har något att hoppas på i varje match.

Så hur blir man en av de bästa på tiotusentals FPL-spelare? Sparv rekommenderar att man lägger tid på långsiktig planering och att man inte rakt av kopierar andras lag utifrån inlägg i sociala medier.

– Håll dig till din egen strategi och dina egna principer. Låt dig inte påverkas för mycket av andra utan bilda din egen uppfattning för att välja rätt spelare.

Undvik nyförvärv i början. De kan ha svårt att anpassa sig till Premier League. Satsa på spelare som har visat vad de går för.

Använd ditt wild card om spelarna du valt inte samlar poäng under de tre–fem första veckorna. Wild card betyder att man får byta ut alla spelare utan poängavdrag. Det får man göra två gånger per säsong.

Välj en säker kapten från något av topplagen som möter ett på förhand sett enkelt motstånd.

Tre typers spelare som säkert finns i Sparvs lag, Travhästan (travhästarna):

Klippan – dyr spelare som garanterat levererar: Mohammed Salah, Liverpool. Skjuter straffar, går ofta på avslut, sällan skadad.

Utropstecknet – otippat stjärnskott: Bukayo Saka, Arsenal. Inget Europaspel, spelare på uppgång.

Kapet – en billig bjässe: Robert Sanchez, Brighton. Given målvakt i ett lag med bra defensiv.

Bara för killar?

Färre än tio procent av dem som spelar FPL är kvinnor. Men de senaste fem åren har antalet fördubblats och ligger nu kring 400 000 globalt.

En av dem är brittiska Sam Bonfield som driver kontot FPL Family i sociala medier med sin man Lee.

"Jag började spela FPL för runt 12 år sedan. Min man hade spelat det med vänner i några säsonger och efter en omgång sa jag att jag enkelt hade valt ett bättre lag än han. Han uppmuntrade mig att testa nästa år och på den vägen är jag", skriver Sam Bonfield i ett mejl till HBL.

"Man kan vara bra på Fantasy Premier League oavsett var man kommer ifrån, om man är gammal eller ung, man eller kvinna", säger Sam Bonfield som med sina konton i sociala medier försöker locka fler kvinnor att börja spela FPL. Bild: Privat

Hon tror att en viss anonymitet kan göra att fler kvinnor känner sig välkomna i spelet.

"Man kan vara bra på FPL oavsett var man kommer ifrån, om man är gammal eller ung, man eller kvinna. Utifrån ett FPL-lag har man ingen aning om vem ligger bakom det. Det är unikt och spännande."

Tidigare i år deltog hon i Premier Leagues debatt om hur fler kvinnor kunde bli intresserade av spelet. Då ansåg FPL-entusiasten Anita Jones att fler kvinnor trillar in i takt med att representationen inom fotbollen blir mer jämställd.

– Vi ser fler och fler kvinnliga kommentatorer, studiovärdar och fotbollsjournalister. Därför är det bara naturligt att fler kvinnor börjar spela FPL.

Sam Bonfields bästa knep är att lägga upp en strategi för de fem första omgångarna redan nu.

"Då kan jag spara mitt wild card längre, förhoppningsvis till omgång 13."

Harry Kane, Mohammed Salah och Raheem Sterling är alla populära i Fantasy Premier League eftersom de gör många mål. Men alla är också dyra. Därför måste de flesta välja vilken av dessa tre de helst tar in i sitt lag. Bild: Lehtikuva-AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning