Oliver Helander nära comeback efter skadan: "Målet är att han tävlar nästa vecka"

På grund av skadan i en magmuskel missade Oliver Helander U23-EM. Mästerskapet var en av hans två huvudtävlingar i sommar. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Oliver Helanders målsättning är att tävla igen nästa vecka. Om återkomsten efter skadan sker i Diamond League eller i en inhemsk GP-tävling återstår att se.

I samband med att Oliver Helander kastade 86,93 meter – det inhemska årsbästat i spjut – vid midsommartävlingen i Kuortane skadade han sig. Sedan dess har 22-åringen inte tävlat.

Nu närmar sig comebacken. Nästa vecka, söndagen den 18 augusti, är tanken att Helander ska vara tillbaka.

Det finns två tänkbara alternativ för Kariskastaren. Det ena är Diamond League-tävlingen i Birmingham, det andra är GP-tävlingen i Esbo.

Idrottarna blir inbjudna till Diamond League-galorna och det är fortfarande oklart om Helander får en inbjudan. Om det blir av, skulle det vara hans debut i de sammanhangen.

Tränaren Glenn Lignell säger att Helanders form är stigande. Helander har genomfört ett halvt dussin kastträningar och han har successivt ökat påfrestningen.

– Det har sett bättre och bättre ut för varje träning. Målsättningen är att han tävlar nästa vecka.

I fjol fick Helander en inbjudan till Diamond League-galan i Birmingham, men då var han sjuk och var tvungen att tacka nej.

– Diamond League är inget måste. Det kan bli någon annan tävling utomlands under resten av säsongen också, säger Lignell.

Missade viktiga tävlingar

Helander sträckte en magmuskel i Kuortane. På grund av det var han tvungen att rita om sina planer för sommaren en hel del.

Han kunde inte tävla i U23-EM i juli – en av säsongens huvudtävlingar – och stod även över FM i Villmanstrand förra helgen.

– Vårt upplägg blev annorlunda. Det var meningen att vi skulle ha en tävlingspaus och fokusera på träning i något skede, men nu har det blivit justeringar.

Samtidigt konstaterar Lignell också att det är mycket kvar av säsongen. Framför allt avgörs den viktigaste tävlingen – friidrotts-VM i Doha – först i början av oktober.

– Det ser ändå positivt ut och jag är optimistisk trots allt. Räddningen i det här fallet är att VM hålls så sent.

Få tävlingar i september

Lignell vågar inte sia om hur många tävlingar som Helander kommer att kasta före VM om han hålls skadefri.

– Om det finns tillräckligt med tävlingar kanske det blir en handfull, men nu ska han först göra den första tävlingen.

Förra helgen tog Lassi Etelätalo FM-guld med ett kast på drygt 84 meter. Glenn Lignell tycker att det är roligt att nivån i finländsk spjutkastning har höjts i sommar. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

– Tävlingarna tar ju slut också. I september finns det inte så många och om det inte blir en indiansommar blir ju förhållandena dessutom svalare och jobbigare att tävla i.

Helanders resultat i Kuortane var hans näst bästa i karriären. Han har bara kastat längre när han satte sitt rekord 88,02 vid SFI-mästerskapen förra sommaren.

Efter den långa bågen vid midsommar har Helander tagit steg i rehabiliteringen enligt idrottsläkaren Tuomo Karilas direktiv. Han har också fått hjälp av sjukgymnasten Jarmo Ahonen.

– Det blev en paus med kastträningen och alla explosiva rörelser. Oliver är den som känner hur det känns i kroppen och han tycker att det har gått framåt mycket, säger Lignell.

1) Magnus Kirt, Estland 90,61

2) Andreas Hofmann, Tyskland 89,65

3) Edis Matusevicius, Litauen 89,17

4) Bernhard Seifert, Tyskland 89,06

5) Chao-Tsun Cheng, Taiwan 87,12

6) Thomas Röhler, Tyskland 86,99

7) Oliver Helander, Finland 86,93

8) Anderson Peters, Grenada 86,62

9) Julian Weber, Tyskland 86,60

10) Shivpal Singh, Indien 86,23

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning