Oligarken blev blåst av kvinnan som skulle behaga

HBL:s medarbetare i Moskva, Anna-Lena Lauren, redogör för vinster och förluster i historien om oligarken som med sin lyxjakt åkte omkring i de norska fjordarna.

Det finns mycket man kan anklaga Aleksej Navalnyj för, men inte för att sakna humor.

Hans senaste avslöjande om den ryska oligarken Oleg Deripaska och dennes seglats i norska fjordar med prostituerade fick mig att skratta högt.

Med hjälp av ett Instagramkonto och en självbiografisk bok har Navalnyj pusslat ihop att Deripaska i augusti 2016 besökte norska fjordar med sin lyxjakt. Som sällskap hade han en 18-årig vitrysk prostituerad, som heter Anastasija Vasukevitj men kallar sig Nastja Rybka. Det är hon som har lagt ut filmer från seglatsen på sitt Instagramkonto och skrivit om den i sin bok.

Skandalen handlar inte om Rybkas och Deripaskas förhållande, utan om att Rysslands vice premiärminister Sergej Prichodko var med på båten.

En högt uppsatt minister som umgås med en av landets rikaste män på dennes jakt i sällskap av prostituerade ser inte bra ut. Inte ens i Ryssland, där toleransnivån för den här formen av umgänge annars är hög.

Problemet är inte den moraliska aspekten. Det är att avslöjandet får båda Deripaska och Prichodko att verka skrattretande. De har låtit sig filmas av en ung flicka vars enda uppgift var att behaga dem och hon svarade med att lägga ut alltsammans på nätet. Nastja Rybka är oerhört pr-medveten och har använt sig av hela skandalen för att ytterligare dra intresse till sin person.

Rybka vinner på affären. Det gör även Aleksej Navalnyj, som knöt ihop det hela till ett snyggt paket – som vid det här laget har blivit sett över fem miljoner gånger. (De ryska myndigheterna stängde ned hans hemsida, men filmen ligger kvar på youtube.)

De enda som är arga är en blåst oligark och hans kompis vice premiärministern.

Deripaska har dragit Rybka inför rätta, något som får honom att framstå som inte bara skrattretande utan dessutom hjärtlös. Prichodko säger att han gärna skulle vilja svara Navalnyj "som en karl" men låter lagen ha sin gång. Av allt att döma vill han inte dra mer uppmärksamhet till sig själv.

De ryska oligarkerna är en integrerad del av Putinregimen. Trots att Ryssland är ett gigantiskt land är eliterna små. Deripaska, vars lyxjakter också har besökt Helsingfors hamnar, betraktas inte som någon särskilt nära vän till Putin. Navalnyjs spekulationer om att Deripaska och Prichodko diskuterade de amerikanska sanktionerna är främst spekulationer.

Ändå är Navalnyjs grävjobb så oerhört avslöjande. Än en gång ställer sig den ryska bloggosfären frågan: Hur kan vi ha en elit med så låga ambitioner? Hittar Deripaska inget bättre sätt att spendera sina pengar på än att flyga in tonåriga prostituerade till sin lyxjakt i Norge?

Det är frågor som undergräver Putinregimen på sikt. Vilket är exakt vad Navalnyj räknar med.

Anna-Lena Laurén Medarbetare i Ryssland

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning