Olga Ahtinen siktar på ett allsvenskt år till

Olga Ahtinen trivs i Sverige. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Säsongen i Limhamn Bunkeflo fick ett bittert slut då laget åkte ur Damallsvenskan med sämre målskillnad än Djurgården.

En poäng i sista mötet mot Göteborg hade gett nytt kontrakt.

– Men det var inte där vi spelade bort oss från allsvenskan. Vi hade Göteborg och Linköping i de två avslutande omgångarna och visste att det blir tufft för oss, säger Ahtinen och fortsätter.

– Vår usla inledning på säsongen var orsaken till att vi åkte ut. Vi tog knappt några poäng alls på våren och då blir det svårt. Vinner du tre matcher av 22 brukar det inte riktigt räcka till, säger Ahtinen som kom in och gjorde ett avtryck också mot Cypern.

Ett rungande skott i ribban hade hon och Ahtinen hör till de spelare som på allvar slåss om en plats i startelvan på det centrala mittfältet.

– Konkurrensen är tuff men det är bara bra. Då ger alla allt hela tiden.

Portugal ett helt annat test

Finland har fått en smakstart på kvalet med tre raka segrar och 15-1 i målskillnad. Nu väntar Portugal på bortaplan i ett första stort test.

Finns det en risk att ni inte kommer upp i det tempo som krävs då ni mött lättare länder i kvalet hittills?

– Alltid finns det väl en liten risk. Men med tanke på att vi så mycket jobbat på och betonat just tempo och snabbhet i vårt spel tror jag inte att vi faller på det.

Hur mycket snabbare har fotbollen blivit under de senaste åren?

- Oerhört mycket snabbare. det är expresstågsfart hela tiden. I synnerhet då de stora lagen och länderna spelar. Allt går så fort.

Den Karlebybördiga Ahtinen är bara 22 år men hon har hunnit med relativt mycket. Och hon är en spelare som har en väldigt stor roll i Anna Signeuls lag. Signeul har inte varit sen att berömma just Ahtinen vid flera tillfällen.

Efter GBK blev det Pallokissat och PK-35 innan flyttlasset gick till Bröndby och Köpenhamn.

Bröndby är en av två storklubbar i den danska damligan. Den andra är Fortuna Hjørring där Sanni Franssi håller till.

Men då erbjudandet kom från andra sidan Öresund och Malmölaget LB07 fattade Ahtinen ett snabbt beslut.

– Trots att säsongen slutade som den slutade var beslutet bra. Den svenska ligan är betydligt bättre än den danska och så passar den svenska livsstilen mig bättre än den danska.

Vad gör damallsvenskan bättre än den danska ligan?

– Jämnheten. Konkurrensen är betydligt tuffare mellan lagen. I Danmark är de två bästa lagen väldigt bra men bakom dem sjunker nivån kraftigt.

Ahtinen siktar på att fortsätta i Sverige men den näst högsta nivån är knappast rätt serie för en finsk landslagsspelare. Och med hennes cv torde hon får erbjudanden från allsvenska klubbar.

– Siktet är inställt på en säsong till i allsvenskan. Sen får vi se.

Hur trivs du i Malmö?

– Jag bor centralt och trivs jättebra. Sverige är ett fint land. Många undrar hur jag vågar bo där med tanke på alla oroligheter och våldsdåd men det mesta otäcka sker i vissa stadsdelar och där rör jag mig inte.

Finland 3 3 0 0 15-1 9

Skottland 2 2 0 0 13-0 6

Portugal 1 1 0 0 1-0 3

Cypern 2 0 0 2 0-12 0

Albanien 4 0 0 4 1-17 0

Samtliga nio gruppettor avancerar till EM i England 2021. De tre bästa grupptvåorna likaså. Övriga sex grupptvåor gör upp om ytterligare tre platser i slutspelet.

Återstående matcher:

12.11: Portugal-Finland i Famalicão.

11.3.2020: Cypern-Albanien

9.4.2020: Cypern-Skottland

10.4.2020: Finland-Portugal

14.4.2020: Cypern-Finland, Skottland-Portugal

5.6.2020: Skottland-Albanien, Cypern-Portugal

9.6.2020: Finland-Skottland, Portugal-Cypern

18.9.2020: Albanien-Cypern, Portugal-Skottland

22.9.2020: Skottland-Finland, Portugal-Albanien.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning