Ölflytet på Vanda å lockar deltagare från hela världen

Netta Salo, Taru Ellilä, Iina Hämäläinen och Suvi Ellilä förberedde noggrant för årets ölflyt. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Årets ölflyt samlade igen en stor skara deltagare som njöt av sommarvädret med att flyta omkring på gummiflottar i Vanda å.

Ölflyt, eller Kaljakellunta som evenemanget kallas på finska, har ordnats sedan 1997. Det spontana evenemanget som saknar arrangör går ut på att flyta med gummiflottar på Kervo å eller Vanda å och dricka öl.

Ölflytet har ordnats sedan år 1997 i Vanda å eller Kervo å.

Tusentals människor brukar delta och varje år väcker evenemanget debatt – speciellt bland invånarna som bor nära ån – om bland annat nerskräpning och opassande beteende.

I Facebook kan man gå med i Kaljakellujien siivoustalkoot (på svenska ölflytarnas städtalko)-gruppen som har som syfte att plocka skräp och burkar från stränderna.

Evenemanget har ingen egentlig arrangör vilket gör det till ett inofficiellt evenemang. Vanda stad vill inte ta ansvar för ett evenemang som binder samman alkohol med sjöfart.

Källa: Vantaan sanomat

Evenemanget har väckt mycket kritik för att deltagarna tenderar att inte städa efter sig.

På lördagen var det glada tongångar när starten för ölflytet skedde i Rosendahl i Vanda. Vanda stad hade placerat ut containrar för skräp och bajamajor för att de kiss- och bajsnödiga skulle ha en plats att gå till för att uträtta sina behov.

Taru Ellilä, James Cole, Netta Salo, Suvi Ellilä och Iina Hämäläinen hade humöret på inför äventyret på Vanda å. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Cykelpatruller samlade upp returflaskor och burkar. För den som saknade en egen gummiflotte kunde man köpa på plats en flotte för 30 euro.

Taru Ellilä, James Cole, Suvi Ellilä, Iina Hämäläinen och Netta Salo pumpar luft i sina flottar och båtar innan det bär ut på ån. Kvintetten deltar i ölflytet för tredje gången. De beskriver ölflytet som ett socialt evenemang där man kan ta det lugnt och njuta av naturen samt drycker och mat i gott sällskap.

– Finländare bryter tystnaden med att prata med varandra på ån. Här bildas en trevlig gemenskap som man inte upplever på andra evenemang. Det känns lugnt och behagligt, säger Taru Ellilä.

Årets ölflyt lockade många deltagare på Vanda å. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Att vädret är varmt och soligt har givetvis en stor betydelse. I fjol var det regnigt och kallt. Deltagarna beskriver fjolårets ölflyt som en överlevnadskamp när regnet öste ner.

– Det hade en viss charm att flyta omkring sex timmar i regnet, men vi nådde aldrig målet. Vår gummiflotte var nära att sjunka så vi var tvungna att avbryta. Och det var helt bra. Det är ingen idé att fortsätta om säkerheten äventyras. Det här ska vara ett roligt evenemang. Men i år ska vi ta oss ända till mål, säger Hämäläinen.

Ölflytet har väckt kritik för att evenemanget anses som stökigt och skräpigt. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ölflytet har också internationella gäster och på lördagen hördes engelska, tyska och spanska bland deltagarna. Britten James Cole är på plats för första gången.

– Jag har aldrig varit med om något liknande i Storbritannien, men det här verkar ju vara en fin idé som jag ska ta med mig hem, säger Cole.

Netta Salo intygar att det internationella inslaget har varit stort på ölflytet tidigare år.

– I fjol hade vi sällskap av en man från Nya Zeeland som flög hit bara för att delta i evenemanget och det fanns också kanadensare, amerikaner och fransmän som deltog. Det är trevligt med internationella gäster, säger Salo.

Målet för årets ölflyt var den här gången Lillforsens badstrand.

Taru Ellilä visade upp utrustningen när det var dags att åka. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning