En storklubb på dekis

Ole Gunnar Solskjær är övertygad om att han är inne på rätt spår med Manchester United. Frågan är hur långt tålamod styrelsen har. Bild: Oli Scarff/Lehtikuva

Inte en match med över ett mål framåt sedan premiären mot Chelsea. Den sämsta ligainledningen på 30 år. Men Manchester United-bossen Ed Woodward litar på Ole Gunnar Solskjær.

- Ole har återinfört disciplinen och inställningen som kanske i viss mån saknats under senare år i vår verksamhet. Han bygger ett lag som värnar om klubbens värden och historia. Ingen spelare är större än klubben, säger Woodward till BBC.

Norrmannen återvände till Old Trafford förra vintern då han ersatte José Mourinho. Inledningen var mer än lovande men formkurvan vände neråt under våren. Supportrarna, som älskade "ängeln från Molde" då han spelade för klubben, var inte alldeles övertygade om att den forne stjärnanfallaren var rätt man för jobbet då klubben förlängde hans kontrakt med tre år.

I somras satte klubben en halv förmögenhet på engelska landslagsbackarna Harry Maguire och Aaron Wan-Bissaka. Den förstnämnda är 26 år, den sistnämnda 21. Likaså 21-årige Daniel James anlände från Swansea.

– Nyförvärven ger oss en solig grund att bygga vidare på. De har ytterligare sänkt medelåldern i truppen. Kanske att det märks ibland ute på planen men på sikt är vi inne på rätt linje, säger Woodward till BBC.

Rekordung är inte på något United trupp denna säsong. Medelåldern ligger på 26,1. Chelseas siffra är 26,2, Spurs 26,5 Manchester Citys 27,0 och Liverpools 27,3. Arsenals medelålder i truppen ligger på 24,9.

Många av Uniteds spelare är dock i "rätt" ålder. En del är det just nu och många är på väg dit. Om utvecklingen fortsätter i samma stil för spelare som Wan-Bissaka, James, Scott McTominay, Anthony Martial, Marcus Rashford, Mason Greenwood, Diogo Dolot och några till borde framtiden kunna se ljusare ut på Old Trafford.

Konstiga beslut

Så länge den legendariska Sir Alex Ferguson styrde och ställde i Manchester United fanns det ingen tvekan om vem som var dirigent. Den stundtals hetlevrade skotten tog alla tunga beslut då det gällde spelarövergångar och skapade under sina nästan 30 år i klubben en sällan skådad vinnarmentalitet.

Då han gick i pension gick luften ur klubben. Ett fint stadion, vackra kulisser och ett berg av pengar blev kvar. Problemet var att ingen riktigt tycktes veta hur man skulle gå vidare utan Ferguson.

Efterträdarna Moyes, van Gaal och Mourinho lyckades inte fylla skottens stora stövlar. Moyes var en katastrof, van Gaal förblev en avlägsen person för fansen och Mourinho trasslade som vanligt in sig själv i självpåhittade konspirationsteorier.

Med Solskjær tog man en man "inifrån". Någon som kunde klubbens hederskoder och som hade en nära relation till supportrarna.

Woodward bedyrar att norrmannen har hans och styrelsens stöd trots att inledningen på säsongen varit mer än trög.

United har stundtals kritiserats för sina beslut på transfermarknaden och då laget i somras inte köpte in den kvalitet som skulle behövas på mittfältet och anfallet var det många som igen påstod att de som fattar de tunga beslutet i klubben inte förstår sig på fotboll.

– Det är oförskämt att säga så. Vi har personer som verkligen kan fotboll som fattar besluten. Och vi kommer att satsa ytterligare på den biten, säger Woodward.

Solskjær har sagt att han blivit lovad pengar för att förstärka laget i januari. Och får man tro Woodward är norrmannen kvar då. Men fansen vädrar sitt missnöje.

United har haft otur med skador men det håller inte riktigt som bortförklaring. Snarare blottar det brister i lagbygget.

Brister som serieledande Liverpool tänker utnyttja då de två tungviktarna möts på Old Trafford på söndag.

Ett Liverpool som radat upp åtta raka segrar, som ligger åtta poäng före Manchester City redan nu och som på alla mätare är flera kliv före United just nu.

Efter åtta omgångar ligger Manchester United femton poäng efter Liverpool.

Trots att Liverpool brukar ha de svårt på Old Trafford finns det bara en favorit på söndag.

Jonas von Wendt Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning