"Olämpligt med polis i patrull"

Bild: Vesa Moilanen

Det är inte lämpligt att poliser är med och patrullerar gatorna på ledig tid. Det säger Jari Kapiainen, utbildare på Polishögskolan.

I fredags kom det fram att det finns poliser med i den nya gruppen Street Patrol som ska börja patrullera gatorna på tretton orter. Enligt grundarna är en polis ansvarig för verksamheten i Tavastehus.

Jari Kapiainen, överkommissarie och utbildningschef på Polishögskolan i Tammerfors, säger att det är olämpligt att poliser deltar i verksamheten även om de gör det på ledig tid.

– Det kan uppstå extremt svåra situationer. Det borde undvikas, säger Kapiainen.

Olika rättigheter

Polisöverdirektör Timo Saarinen på Polisstyrelsen har inte tagit ställning till om det är okej eller inte med poliser som patrullerar på fritiden.

Men utbildaren Jari Kapiainen gör det. Så här motiverar han sig:

– Polisens fritid är annorlunda än andra människors. Poliser har en skyldighet att ingripa också under ledig tid.

Vanliga civila har ingen skyldighet att ingripa. Däremot har de rätt att ingripa – och att till exempel hålla fast en misstänkt person i väntan på polis.

– Men det gäller egentligen bara i sådana fall där brottet är så grovt att den misstänkta kan få en fängelsedom, säger Jari Kapiainen.

"Roller kan blandas ihop"

De som patrullerar gatorna tillsammans med en polis måste alltså vara medvetna om att de inte nödvändigtvis kan agera på samma sätt som gruppens polis.

– Men vet de det? Kan de andra i gruppen exempelvis låta bli att ingripa? frågar sig Kapiainen som ser stora risker här.

– Rollerna kan blandas ihop. Därför bör poliser hålla sig borta från gatupatrullerna på sin lediga tid och låta de poliser som är i tjänst trygga ordningen i samhället.

Jari Kapiainen tycker att gatupatrullerna – om de över huvudtaget ska finnas – enbart bör ses som extra öron och ögon i samhället.

– Vi måste absolut fördöma alla radikala gatupatruller. Men det finns också de grupper som på ett organiserat sätt vill gå runt i sina hemkvarter. Det är inget fel på den verksamheten.

Fakta

Allmän rätt att gripa

Gärningsmän grips i första hand av polis.

Om det inte är möjligt får var och en enligt lagen gripa personer som är misstänkta för brott och som påträffas på bar gärning eller på flyende fot. Om den gripna gör motstånd får maktmedel användas.

Rätten att gripa gäller bara i de fall där brottspåföljden är fängelse eller om brottet är snatteri, lindrig misshandel, lindrig förskingring, lindrigt olovligt brukande, lindrig bruksstöld av motordrivet fordon, lindrig skadegörelse eller lindrigt bedrägeri.

Den gripna ska utan dröjsmål överlämnas till polis.

Källa: Polisen

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning