Ola Lindgren inför EM-kvalet: "Vi måste vara redo att ta chansen om vi får den"

Ola Lindgren och assisterande tränaren Teddy Nordling har en hel del att fundera på inför kvalstarten på onsdag. Bild: Leif Weckström

Handbollslandslagets tränare Ola Lindgren har precis samlat sitt lag för första gången på tio månader. Utmaningen är gigantisk: På onsdag inleder laget en EM-kvalvecka som avslutas med match mot regerande VM- och OS-mästarna Danmark.

Efter en paus på nästan tio månader samlades handbollslandslaget i söndags i Kisakallio för att inleda förberedelserna för EM-kvalet som kör i gång på onsdag med bortamatch mot Nordmakedonien.

Det är med ett något decimerat manskap Ola Lindgrens mannar inleder EM-kvalet den här veckan. Landets bästa spelare Nico Rönnberg är ur spel på grund av en seg magmuskelskada, linjespelaren och försvarsbjässen Robin Sjöman är långtidsskadad och också sjumetersspecialisten och speedkulan Benjamin Helander saknas på grund av sjukdom.

– Det här blir nästan som en nystart för oss efter den långa pausen, säger Lindgren.

– Vi hade precis kommit i gång med vårt jobb och hittat något gemensamt då det blev ett litet hack i vår verksamhet. Det tar tid för spelare att sätta sig in i nya spelsystem och nya tankebanor och nu får vi igen börja jobba på det.

Meriterade svenska tränaren Lindgren tog över det finländska landslaget så sent som i oktober, i januari spelade laget både VM- och EM-förkval innan handbollen och resten av världen stängde ner i mars.

I höst har Lindgren besökt de finländska ligaklubbarna, träffat potentiella landslagsspelare, sett en del matcher i både Finland och Sverige och försökt förbereda sig själv och laget så bra som möjligt inför EM-kvalet.

Trots att förberedelserna varit långt ifrån optimala vill Lindgren se att laget fortsätter jobba på de saker man började köra in i laget innan den långa, oplanerade pausen.

– Vi ska fortsätta jobba på och utveckla omställningsspelet och kontringsspelet. Det är ett måste för oss att vara bra på det då vi ligger efter i den individuella kompetensen, säger Lindgren.

Regerande OS- och VM-mästare

Finland ställs mot Nordmakedonien, Danmark och Schweiz i EM-kvalet – tre lag som var med i EM-slutspelet senast. Lindgren känner till realiteterna och talar därför inte om att Finland ska vara med och kämpa om de åtråvärda mästerskapsplatserna utan han talar hellre om att utveckla spelet, visa en stark inställning och att ge allt i varje sekund i varje match.

– Vi kommer att möta oerhört bra motståndare i varje match i kvalet. Det är den här sortens matcher som är utvecklande för oss och som visar var vi står och vad vi behöver förbättra, säger landslagstränaren.

– De första matcherna (Nordmakedonien och Danmark) ger oss ett bra kvitto på var vi står och en bra grund för oss att analysera oss själva och vårt spel och vad som behöver utvecklas.

Inför och under landslagsveckan kommer laget förutom omställningsspelet och kontringarna fortsätta jobba på sitt kompakta 6:0-försvar och koncentrera sig på att bli bättre på varje detalj i det egna spelet. Fokus ligger på det egna – inte de namnstarka motståndarna.

– Det är inte många lag som åker till Nordmakedonien och tar poäng. Det sagt måste vi vara redo att göra just det om vi erbjuds chansen. Det betyder att vi ska prestera på en för oss bra nivå. Vi måste våga och kunna ta vara på varje möjlighet som ges oss, säger Lindgren.

Tre nyckelspelare saknas

Att laget tvingas klara sig utan tre av sina nyckelspelare gör inte den redan tidigare tuffa uppgiften lättare men samtidigt betyder Nico Rönnbergs, Benjamin Helanders och Robin Sjömans frånvaro att andra spelare får chansen att ta större roller och få mer internationell matchrutin – något som inte är vardagsmat för finländska spelare.

– Nico är en spelare som sticker ut och som kan göra mål på egen hand och som med sin individuella skicklighet kan skapa saker. Nu får andra ta plats. Jag hoppas att Max Granlund vågar ta för sig nu, säger Lindgren.

Han lyfter också fram Dickenspelarens bror Robin Granlund och ÅIFK:s Peik Sjöblom.

Ett problem som Finland fått tampas med år efter år är avsaknaden av vänsterhänta spelare på högernio. I januarikvalet, då motståndet var något steg svagare än i EM-kvalet, fick kantspelaren Miro Koljonen flytta in i banan och spela på backposition. Mot storväxta, rörliga och starka makedonier och danskar är det kanske inte den bästa lösningen.

– Det blir tufft för honom på den positionen i de här matcherna. Vi måste kanske ha andra alternativ där som att spela med någon högerhänt spelare till höger, funderar Lindgren.

Handbollsgodis på lördag

Efter den inledande matchen på bortaplan blir det hemmamatch mot Danmark på lördag. Det är en match som bjuder på sällan skådad handbollsgodis för den inhemska publiken.

Danmark är regerande OS- och VM-mästare, har vunnit EM två gånger och har flera av världens bästa spelare i sitt lag. Niometersspelaren Mikkel Hansen har valts till världens bästa spelare tre gånger (2011, 2015 och 2018) och Niklas Landin Jacobsen är en av världens främsta målvakter.

– Vi ska bjuda upp till match. Det viktigaste är att vi bjuder på ett Finland som fajtas i 60 minuter och som aldrig ger upp. Vi ska ha rätt attityd och inte visa överdriven respekt för att vi möter världsstjärnor, säger Lindgren.

Finland möter Nordmakedonien, Danmark och Schweiz i EM-kvalet. De två främsta i varje kvalgrupp avancerar till EM-slutspelet medan de fyra bästa grupptreorna (av sammanlagt åtta) också kvalificerar sig för slutturneringen.

Ola Lindgren har tagit ut följande lag för de två första matcherna.

Målvakter:

Mikael Mäkelä, Dicken, Patrik Roslander, Dicken, Joonas Klama, Bergischer HC, Tyskland.

Utespelare:

Teemu Tamminen, Cocks, Linus Lindberg, BK-46, Max Granlund, Dicken, Robin Granlund, GrIFK, Peik Sjöblom, ÅIFK, Ian Martin, Dicken, Oscar Kihlstedt, HK Varberg, Sverige, Miro Koljonen, Fjellhammer IL, Norge, Richard Sundberg, GrIFK, Roni Syrjälä, Cocks, Sebastian Säkkinen, BK-46, Fredrik Forss, GrIFK, Oscar Berglund, ÅIFK.

Finlands matcher:

4.11.2020 kl. 21 Nordmakedonien–Finland.

7.11.2020 kl. 17 Finland–Danmark.

11.3.2021 Finland–Schweiz.

13.3.2021 Schweiz–Finland.

28.4.2021 Finland–Nordmakedonien.

2.5.2021 kl. 17 Danmark–Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning