Oklart om visum men Djokovic lottad för spel

Emil Ruusuvuori stöter på tufft motstånd direkt. Bild: Paul Crock/Lehtikuva-AFP

Regerande mästaren Novak Djokovic har lottats in i första omgången av Australian Open – trots osäkerheten kring hans medverkan.Samtidigt står det klart att tennisturneringen kommer att spelas inför halvtomma läktare.

Upptakten till årets första grand slam-turnering har präglats av turerna runt Novak Djokovic. Det är ännu oklart om den serbiske världsettans visum kommer att anses giltigt och om han därmed kan delta i Melbourne.

Men trots osäkerheten har stjärnan lottats in i den första omgången som förstaseedad. Om han får stanna i landet kommer Djokovic att möta landsmannen Miomir Kecmanovic, rankad 78 i världen, i första omgången.

Australiens premiärminister Scott Morrison meddelade på torsdagen att ett beslut ännu inte tagits kring Djokovics visum. Det är upp till Alex Hawke, minister med ansvar för bland annat immigration och medborgarskap, att avgöra visumets legitimitet.

Tidigare på dagen kom beskedet att bara 50 procent av publikkapaciteten på arenorna kommer att utnyttjas när Australian Open drar i gång på måndag.

Munskydd kommer att vara obligatoriskt förutom vid måltider.

"Fans, spelare och funktionärer kan se fram emot ett fantastiskt covid-säkert arrangemang", säger delstaten Victorias turistminister, Jaala Pulford, i ett pressmeddelande.

Både antalet bekräftade covidfall och antalet sjukhusinläggningar ökar just nu i Melbourne-området.

Även under förra årets turnering rådde coronarestriktioner och publikbegränsningar. Publiken var rent av helt portad i fem dagar.

Finländaren Emil Ruusuvuori hör till spelarna med sämst ranking i startfältet och då finns alltid risken att stöta på tufft motstånd direkt.

Om Novak Djokovic tillåts delta i Australian Open blir det inför halvfulla läktare. Bild: Mike Frey/Lehtikuva-AFP

Ruusuvuori möter kanadensiska världsnian Felix Auger-Aliassime i första omgången.

Felix Auger-Aliassime är rankad nia i världen. Bild: Lehtikuva-AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning