Oklart om Junnila kan tävla för fullt

Ella Junnila har hoppat högt i sommar men lider samtidigt av skada i baklåret. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Regn och rusk gjorde livet svårt för friidrottarna i U23-EM, men de finländska medaljhoppen lät sig inte rubbas. I morgon tävlar bland annat Ella Junnila och Aaron Kangas om medaljer i Gävle.

Ella Junnila är inte i bästa skick under U23-EM i Gävle. Höjdhopparen har problem med baklåret som härstammar från midsommartävlingarna i Kuortane. I höjdkvalet fick hon klara sig till final med endast halv ansats, det vill säga fyra steg, men klarade kvalgränsen med ett säkert hopp på höjden 178.

– Det var ganska hemskt. Det var kallt och regnade, och kyla i sig är ingen större fara men när madrassen är våt får man vatten överallt och är blöt hela tiden. Som tur var behövdes det inte mer än det här, säger Junnila till Yle Sporten efter sin prestation i det inte så somriga Gävle.

Junnila hoppade nytt nationsrekord, 195, i Tammerfors för en vecka sedan – också det hoppet med halv ansats.

– Vi visste att föret kan vara dåligt och fyrastegsfarten är lite säkrare. Och sedan försöker vi spara baklåret. Det är helt funktionsdugligt, men känns lite annorlunda än det vänstra. Därför denna lösning.

Höjdfinalen förutspås vara högklassig, men finländaren har ännu inte beslutat ifall hon hoppar med normal ansats i finalen, som är hennes första på mästerskapsnivå. Junnila är delad tvåa i Europa i år med sitt rekordhopp.

– Det blir min första mästerskapsfinal, så visst är jag ivrig. Statistik är alltid bara statistik, den kan man kasta i skräpkorgen när det vankas final.

Medalj kan kräva nya rekord

Av de övriga blåvita medaljhoppen i hetluften i dag klarade sig släggkastaren Aaron Kangas och Viivi Lehikoinen också vidare från sina kvaltävlingar.

Kangas kastade en stabil rad med kast – 68,54, 69,08 och på det tredje 70,87. Kastet över sjuttio meter räckte till en tredjeplats och därmed final i morgon.

– Regnet medförde försiktighet, även om det inte påverkar så mycket i slägga. Till en början kastade jag alltför lugnt. Det sista kastet var riktigt bra och stabilt, säger Kangas till Friidrottsförbundet.

Kangas personliga rekord ligger på 73,94. Kvalets etta i Gävle, ungerska Bence Halasz, kastade resultatet 73,49.

– I finalen tävlar 5-6 riktigt duktiga kastare. Ett långt kast krävs alltså. Jag tippar att det för medalj krävs 72-74 meter och där ligger också det egna målet, bäddar Kangas.

HIFK-löparen Lehikoinen i sin tur platsade tvåa i sitt heat på 400 meter häck och tog en plats i semifinalerna med tiden 58,85 – tre tiondelar från sitt årsbästa.

– Ännu under uppvärmningen kändes det inte så bra, men löpningen kom enkelt. Finalplats och nytt säsongsbästa är målet i semifinal, förklarar Lehikoinen.

Inte Tervos dag

För Krista Tervo i damernas slägga blev slutresultatet dock en stor besvikelse. Finländaren gick in i EM som statistiktrea, men prestationen blev en pannkaka. Hennes längsta kast bar 63,82 – hela sex meter från nationsrekordet Tervo satte tidigare i sommar. Slutplaceringen var sjätte.

– Ärligt sagt är jag jättebesviken. Inte kan jag ljuga och påstå något annat. Jag är besviken på resultatet och väntade mig mycket bättre. Men jag fick inte kroppen att fungera, kommenterar Tervo till Yle Sporten.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning