Oklart om de sannfinländska utbrytarna nominerar presidentvalskandidat – kravet på 20 000 anhängarkort kan höja ribban

Simon Elo är ordförande för riksdagsgruppen Nytt alternativ. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Riksdagsgruppen Nytt alternativ som bröt ut sig från Sannfinländarna överväger fortfarande om gruppen ska ställa upp en egen kandidat i presidentvalet eller inte.

Ordförande för riksdagsgruppen Simon Elo säger att beslutet sannolikt fattas under hösten.

Enligt Elo påverkas beslutet väsentligt av huruvida gruppen eller det planerade partiet Blå framtid måste ha en valmansförening och samla in 20 000 anhängarkort.

Valdirektören Arto Jääskeläinen på Justitieministeriet anser att det är klart att valmansföreningen och anhängarkorten är nödvändiga eftersom grupperingen brutit sig ur det parti som medlemmarna har valts in via i det senaste riksdagsvalet.

– Det spelar ingen roll om grupperingen är ett parti eller en registrerad förening. Även om det fanns med i partiregistret är det inte ett parti som fick in egna ledamöter i det senaste riksdagsvalet, säger Jääskeläinen.

Stort uppdrag för ett nytt parti

Att samla in 20 000 anhängarkort är inget enkelt uppdrag, framför allt då korten inte kan samlas in elektroniskt.

– Visst är det utmanande att det måste göras för hand. Vi håller för närvarande först på att skapa vår partiorganisation, så vi måste noggrant överväga om vi har möjligheter att nå ett sådant mål, säger Elo.

Förutsättningen är att gruppen har en tillräckligt karismatisk kandidat som lockar till sig anhängare. Elo anser att det nya partiets ordförande skulle vara det naturliga alternativet. Sampo Terho har meddelat sitt intresse för uppdraget och Elo uppger att Terho får hans stöd.

Nytt alternativ samlar som bäst in anhängarkort för att kunna grunda partiet Blå framtid. Elo säger att man hittills fått in över 1 000, kanske närmare 2 000 av de 5 000 korten som krävs. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning