Oklart med regering efter överraskande valresultat på Island

63 ledamöter. Alltingsvalet bjöd på flera överraskningar. Självständighetspartiet fick ett större stöd än väntat och också Vänsterpartiet – De Gröna överraskade. Däremot gick det sämre än väntat för Piratpartiet. Bild: Halldor Kolbeins

Svåra regeringsförhandlingar väntar på Island där varken den sittande högerregeringen eller vänsterkoalitionen fått majoritet i Alltingsvalet. Nu finns två intresserade regeringsbildare.

Visserligen hade opinionsmätningarna inför valet i lördags varierat en hel del, men utgången blev ändå på flera punkter en överraskning.

– Det är två saker som sticker ut. Först och främst hur bra det går för Självständighetspartiet, som verkar ha fått extra stöd i sista minuten. Jag är också förvånad över att Vänsterpartiet – De gröna går bättre än opinionsundersökningarna förutspådde, säger Eva Heiða Önnudóttir, statsvetare vid Islands universitet, till nyhetsbyrån TT.

Konservativa Självständighetspartiet är nu störst med 29 procent av rösterna, vilket är ett starkare stöd än vad opinionsundersökningar i förväg hade gett vid handen. Självständighetspartiet har bildat regering tillsammans med Framstegspartiet, som som väntat rasade i stöd och förlorade hälften av sina parlamentsplatser.

Det var statsministern från Framstegspartiet som i samband med Panamaläckan blev avslöjad för att via sin hustru har kopplingar till bolag i skatteparadis. Efter omfattande protester tvingades han avgå och Alltingsvalet tidigarelades med ett halvår.

Den sittande statsministern Sigurður Ingi Jóhannsson utnämnde natten till söndagen Bjarni Benediktsson, ordförande för Självständighetspartiet, till valets segrare.

– Vi behöver en stark regering och inga experiment, säger Bjarni Benediktsson, enligt Financial Times.

Till RÙV säger han att det är naturligt att Självständighetspartiet leder regeringen och han ser sig därmed sm regeringsbildare.

Men hur den ska se ut är öppet i och med varken högerregeringen – på grund av Framstegspartiets förlust – eller den lösa allians som bildats på vänsterkanten fått majoritet.

Vågmästare kan partiet Renässans bli och i går meddelade partiledaren Benedikt Johannesson att han vill bilda regering. Hans parti grundades för bara fem månader sedan men fick 10,5 procent av rösterna i valet.

Partiet kan beskrivas som ett utbrytarparti från Självständighetspartiet, men med en betydligt mer marknadsliberal hållning och EU-positivt. Benedikt Johannesson menar att hans centerparti kan ha goda förutsättningar få ihop en regering.

Vänsterpartiet – De Gröna gjorde starkt ifrån sig och är det näst största partiet. Ledaren Katrín Jakobsdóttir är väldigt populär och har setts som en möjlig regeringsbildare, om en vänsterkoalition skulle bli aktuell.

Initiativtagare till vänsteralliansen var Piratpartiet med Birgitta Jónsdóttir i spetsen. Ett stort medieintresse, inte minst internationellt, har i förväg fokuserat på just Piratpartiet. Som bäst hade det ett stöd på 40 procent i våras men slutresultatet blev ändå bara 14,5 procent. Det är lägre än vad opinionsmätningarna gett vid handen men samtidigt en klar ökning från förra Alltingsvalet.

Det är president Guðni Th. Jóhannesson som, kanske redan i dag, utser regeringsbildare.

Källor: Financial Times, Iceland Magazine, Ritzau, Islandsbloggen, Vísir, Iceland Review online.

Självständighetspartiet 29 procent, 21 mandat (förra valet: 26,7 procent).

Vänsterpartiet – De Gröna 15,9 procent, 10 mandat (10,9 procent).

Piratpartiet, 14,5 procent, 10 mandat (5,1 procent).

Framstegspartiet 11,5 procent, 8 mandat (24,4 procent).

Renässans, 10,5 procent, 7 mandat (nytt parti).

Ljus framtid, 7,2 procent, 4 mandat (8,2 procent).

Socialdemokraterna 5,7 procent, 3 mandat (12,9 procent).

Övriga partier klarade inte röstspärren på 5 procent. Totalt ställde 12 partier upp i Alltingsvalet.

Alltinget har 63 ledamöter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning