Berlin velar i frågan om Nordstream 2 vid ett ryskt anfall

Tysklands nye förbundskansler Olaf Scholz mötte Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i Warszawa under söndagen. Bild: Czarek Sokolowski/TT-AP

Både Polen och USA kräver att Tyskland stänger av den nybyggda gasledningen Nordstream 2 i Östersjön om Ryssland skulle invadera Ukraina. Tysklands nya förbundskansler Olaf Scholz säger att en eventuell invasion kommer att få konsekvenser, men nämner inte om man är beredd att använda gasledningen som påtryckningsmedel.

I ljuset av den ryska mobiliseringen längs Ukrainas gränser betonar Tysklands nytillträdde förbundskansler Olaf Scholz att försök att undergräva ett europeiskt lands territoriella integritet inte kommer att accepteras.

– Vi följer (den ryska) militärens förflyttningar längs den ukrainska gränsen med stor oro och vi är väldigt, väldigt tydliga med att gränserna i Europa inte får kränkas, säger Scholz på en gemensam presskonferens med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

– Ingen ska tro att de enkelt kan kränkas utan att det får allvarliga konsekvenser.

Träffades i Warszawa

Scholz träffade på söndagen premiärminister Morawiecki i Polens huvudstad Warszawa och ledarna hade flera brinnande ämnen att diskutera. Ukraina, migrantkrisen i Belarus – varifrån tusentals migranter har försökt att ta sig in i Polen – samt den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 i Östersjön, var några av ämnena på agendan.

Både Polen och USA kräver att Nordstream 2, som är byggd för att transportera rysk naturgas till Tyskland och därmed runda Ukraina som transitland, används som påtryckningsmedel mot Ryssland ifall landet skulle invadera Ukraina.

Värnar Ukraina

Men Scholz, som tillträdde i onsdags, vill inte offentligt säga om Tyskland är berett att stänga av ledningen för att straffa Ryssland. Nordstream 2 färdigställdes i höstas, men tillståndsprocessen är ännu inte klar och ledningen har därför ännu inte satts i drift.

Kanslern försäkrar dock att Tyskland värnar Ukrainas intressen som transitland för rysk naturgas.

Från hans regeringskollega Annalena Baerbock, utrikesminister från koalitionspartnern De gröna, kommer klarare besked.

– Om eskalationen fortsätter kan den här ledningen inte anslutas till elnätet, säger hon till public service-kanalen ZDF, och hänvisar till en överenskommelse mellan Merkelregeringen och USA.

Hektiskt schema

Scholz har haft ett hektiskt schema sedan han avlöste Angela Merkel, med möten i Paris och Bryssel – innan turen gick till Warszawa.

Vid mötet diskuterade Scholz och Morawiecki även situationen vid gränsen till Belarus. Under hösten har Tyskland stöttat Polens ansträngningar att stoppa flödet av tusentals migranter som har försökt ta sin i EU därifrån och Scholz lovade Morawiecki att även i fortsättningen hjälpa Polen och EU att hitta en lösning på krisen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning