Oklahoma röstar om dödsstraff

Kelly Gissendaner avträttades i Georgia i september 2015. Hon var den första kvinna som avrättades i Georgia på över 70 år, trots protester mot dödsstraffet. Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Minskande tillgång till dödliga injektionsmedel och misstag som lett till utdraget lidande för dödsdömda har skapat debatt om avrättningsmetoder i amerikanska Oklahoma. Nu ska invånarna rösta om att ge lagstiftarna makt att själva bestämma hur dödsstraffet ska verkställas.

Det har blivit svårare att få tag på de injektionsmedel som används för att avrätta folk i USA. Nu råder tvekan om huruvida delstaten Oklahoma kan fortsätta med avrättningarna, om inte en ny metod godkänns. Ett av förslagen har varit att använda gas för att avrätta dem som döms till döden.

Väljarna ombeds nu ge sin syn på ett nytt lagförslag, som skulle ge lagstiftare makten att bestämma hur straffet ska genomföras. Sedan 2015 har dödsstraffen pausats efter det att flera misstag begåtts, det värsta 2014 när en man vred sig i smärtor sedan en nål satts in på fel sätt.

En viktig faktor är att läkemedelsföretag i USA har blivit ovilliga att tillgodose efterfrågan på injektionsmedel. I Utah har man övervägt arkebusering och i Tennessee har man förslagit elektrifiering.

36 av 50 delstater i USA har pausat eller avskaffat dödsstraffet och även i Kalifornien kommer en omröstning om dödstraffet att hållas i november. I Nebraska ska man rösta om att återinföra straffet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning