Ökat tryck på att spåra virusets ursprung

USA:s hälsominister Xavier Becerra driver på för att grundligare utreda hur coronaviruset ursprungligen spreds. Arkivbild. Bild: Mark J. Terrill/TT-AP

Hur spred sig egentligen coronaviruset till människor? Nu begär USA och andra länder en mer gedigen utredning, inte minst om uppgiften att forskare vid Wuhans virologiska institut uppvisat symtom på covid-19 i november 2019.

Vid Världshälsoorganisationens (WHO) årsmöte i högkvarter i Genève i Schweiz på tisdagen tryckte representanter från flera medlemsländer på för att mer grundligt undersöka virusets uppkomst.

– Vi understryker vikten av en robust omfattande och expertledd utredning av covid-19:s ursprung, sade den amerikanske representanten Jeremy Konyndyk inför Världshälsoförsamlingen (WHA) som är WHO:s beslutande organ.

EU, Australien och Japan är bland dem som manar till fortsatta efterforskningar.

Försenad rapport

Tidigare i år kom en rapport från WHO och kinesiska experter som tillbringat fyra veckor i den kinesiska staden Wuhan, där viruset först blev känt.

I rapporten dras inga bestämda slutsatser om hur pandemin började. I stället rankas flera hypoteser utifrån sannolikhet.

Mest trolig är den hittills förhärskande teorin att viruset överfördes naturligt från djur till människa, troligen fladdermus. Att viruset skulle ha läckt ut från ett laboratorium bedömer experterna som "extremt osannolikt".

Vissa kritiker anser dock att WHO-personalen inte fick arbeta fritt i Wuhan. Rapporten har risats för bristande transparens, saknad tillgång till originaluppgifter och prover samt för att den inte gick till botten med laboratoriescenariot.

Kina fördröjde också WHO-experterna, som släpptes in först i januari.

Kina dementerar

Sedan rapporten kom i mars vidhåller WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att alla teorier om virusursprunget ligger kvar på bordet.

Kina står inför omvärlden fast vid att ett utbrott av lunginflammation började i Wuhan den 31 december 2019.

Men enligt The Wall Street Journal existerar en amerikansk underrättelserapport om att tre forskare vid Wuhans virologiska institut redan i november 2019 uppvisade "symptom överensstämmande med både covid-19 och vanlig säsongssjuka".

Tidigare uppgifter om att det funnits misstänkta fall innan det officiella datumet har Kina avvisat med full kraft. Dementin är inte mindre kraftig den här gången.

– Totalt osant, säger utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian.

Inte skuldbelägga

Vita huset kan inte bekräfta uppgifterna i The Wall Street Journal. USA:s hälsominister Xavier Becerra till WHA på tisdagen:

– Fas två i studien av covidursprunget måste vara transparent och grundad i vetenskap, och internationella experter måste få oberoende och full tillgång till viruskällan och vad som hände under utbrottets första dagar.

Någon resolution som för saken framåt finns ännu inte på agendan; frågan är diplomatiskt känslig.

– Syftet med utredningen är inte kasta skuld på någon, men att låta vetenskapen vägleda för att finna ursprunget till viruset och utbrotten och för att hjälpa oss alla att förebygga framtida globala katastrofer, sade Jeremy Konyndyk.

Pandemin har påverkat snart sagt varje land i världen och lämnat över 3,4 miljoner döda människor efter sig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning