Okänt oljeläckage sprids med bäck – polisen utreder miljöbrott

Räddningsverket har lagt ut bommar för att hindra oljan att sprida sig med bäcken. Bild: Helsingfors polisinrättning

Ett oljeläckage som observerats i en bäck i Stensböle i Helsingfors kan hota fågelområdet vid Gammelstadsviken, och polisen ber nu allmänheten om tips för att få slut på läckaget.

Sedan måndagen har tunn eldningsolja eller diesel observerats i en bäck som löper genom Stensböle idrottspark i Helsingfors, och förts vidare flera kilometer genom idrottsparken och ända till Ring 1. Polisen utreder oljeläckaget som miljöbrott, och ber allmänheten om observationer som rör läckaget.

Polisen har tillsammans med stadens miljöinspektörer och Helsingforsregionens miljötjänster försökt spåra läckaget, men ursprunget är fortfarande oklart. Räddningsverket har lagt ut bommar för att försöka begränsa skadorna.

– Området kring Viksbäcken och Gammelstadsviken är viktiga häcknings- och viloplatser för fåglar, och det vore mycket viktigt att lokalisera läckaget innan skadan på naturen blir större. Polisen behöver nu allmänhetens hjälp för att få klarhet i läckaget och kunna stoppa det, säger utredningsledare Anne Hietala vid Helsingfors polisinrättning i ett pressmeddelande.

Den som vet något om läckaget kan kontakta polisen på e-post på adressen yleisvaaralliset.helsinki@poliisi.fi eller ringa 029 547 5433 under kontorstid.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning