Okänt +44-nummer ledde till skicklig bluff

Henri Haho jobbar med försäljning och marknadsföring i familjeföretaget, och vill varna andra för den brittiske telefonbedragaren. Själv spelade han med i bluffen tills syftet var uppenbart och det var dags att betala. Bild: Konsta Kanniainen

Tiotusentals finländare har under våren och sommaren blivit uppringda av okända nummer med brittiskt prefix. Uppringaren har ställt frågor om egendom och förmögenhet.

Henri Haho från Tammerfors fick det första samtalet redan i januari. Den som ringde talade bruten engelska, och ställde frågor om egendom och förmögenhet – ägde han en bostad, fanns det andra bostäder, sommarstuga, hade han funderat på att investera pengar för framtiden någon gång? E-postadressen ville uppringaren också ha.

Nu råkade det sig att Haho var på rekreationsdag med kollegerna, och också i deras mobiler började det ringa. Haho och kollegerna fattade genast misstankar och bestämde sig för ett litet experiment. De bandade samtalen, och svarade lite olika på frågorna. Själv låtsades Haho att han hade en del förmögenhet.

– Det visade sig att de som framställt sig som förmögna och alltså hade möjlighet att investera blev uppringda igen, medan de som svarade att de inte hade någon förmögenhet inte fick fler samtal, berättar Haho.

Erbjöds aktieköp

Efter det första samtalet på bruten engelska, som lät som om det kom från ett callcenter med mycket sorl i bakgrunden, kom det andra samtalet snart från en man som presenterade sig som investeringsrådgivare. Nu var accenten brittisk, bakgrunden tyst och tonen en annan. Haho spelade med.

– Mannen ringde flera gånger, småpratade och försökte skapa ett förtroende. Sedan i något skede ringde han med goda nyheter – nu fanns en jättebra chans att investera i den kinesiska biljätten Geely, eftersom Google och Apple bägge var intresserade av att köpa en del av verksamheten. Det gällde bara att invänta rätt tidpunkt.

Rätt tidpunkt inföll förstås rätt snart, och Haho fick ett erbjudande om att investera 50 000 euro i aktier. En vinst på minst 20 procent utlovades då aktiens värde skulle skjuta i höjden i och med den förestående affären.

– Då jag inte ville investera 50 000 gick de ned till 10 000. Sedan fick jag ett kontonummer och uppmaningen att betala genast för nu var det bråttom. Affären skulle klubbas igenom när som helst.

Nu fick Haho också ett e-postmeddelande med en rapport över affären och ett antal länkar i anslutning till den, så att investeraren själv kunde bilda sig en uppfattning. Också Iltalehti har intervjuat Haho, och den expert som tidningen visat rapporten för avfärdar den som en solklar bluff, även om den kan se proffsig ut för en lekman.

Där slutar sedan spåren. Då Haho inte betalade in några pengar gick "investeringsrådgivaren" upp i rök, och någon affär mellan företagsjättarna som den som förespeglades har inte gjorts. Det utländska telefonnumret som anges i slutet av e-postmeddelandet leder ingen vart, numret är inte i bruk meddelar operatören.

Haho är själv marknadsföringschef i familjeföretaget, och proffs på försäljning. Han säger att bluffen var mycket skickligt uppbyggd.

– Mannen med den brittiska accenten var mycket proffsig. Han visste vad han talade om och ingav förtroende. Och han använde sig skickligt av påtryckningsmetoder som ska få folk att fatta beslut.

I juni var det dags igen. Ett +44-nummer ringde, men Haho slog av samtalet. Han hoppas att folk inte ska falla för bluffen, och sprider därför gärna informationen.

– Sådant här görs ju inte för ros skull, det kostar pengar. Så man kan anta att det finns de som fastnar på kroken. Den här typen av bluff är ju inget nytt i världen, men kanske i Finland i så här stor skala. Nästan hela min bekantskapskrets har fått samtalen.

Haho har försökt ringa tillbaka till över tio av +44-numren, men svaret är alltid detsamma: Numret är inte i bruk. Nu grämer det honom bara att han inte sparade kontonumret han fick för inbetalningen, ifall det kunde hjälpa myndigheterna att spåra bedragarna.

– Om de ringer igen får jag väl göra om alltihop och ta vara på alla nummer.

Polisen utreder

Kriminalöverkonstapel Jouni Niskanen på Helsingforspolisen bekräftar att man fått in mellan tio och tjugo anmälningar om samtalen, de senaste alldeles nyligen.

– Men folk har varit upplysta och inte gått på bluffen. Vi har åtminstone inte tills vidare kännedom om att någon skulle ha lidit skada på grund av det här, säger Niskanen.

Nu utreder polisen om det handlar om brottslig verksamhet. Enligt Niskanen har polisen ingen information om motiven.

– Samtalen har kommit från flera olika nummer, men då det handlar om utländska nummer är det minst sagt utmanande att spåra uppringarna.

Ok att svara på samtal

Informationssäkerhetsexperten Sami Orasaari på enheten för cybersäkerhet vid Kommunikationsverket konstaterar att +44-samtalen funnits på radarn redan under våren, men att man först nu fått mer information om vart de kan tänkas leda. Han bedömer att det handlar om tiotalstusen samtal, minst. Men att spåra utländska nummer som inte går att ringa är svårt.

– Det osar ju bränt då det inte går att ringa tillbaka. Och det lönar sig inte heller alltid att göra det då utländska nummer kan vara kostnadsbelagda och fort bli väldigt dyra. Det är bra att alltid iaktta en sund försiktighet, och minnas att det oftast inte finns några fria luncher och att erbjudanden som låter för bra för att vara sanna för det mesta inte heller är det.

Att svara i telefonen medför ändå ingen fara i sig.

– Man kan ju alltid säga tack och hej, det är ingenting att förlora nattsömnen över.

Samtidigt är det inte alltid så lätt at veta vad som är vad. Något som låter som en gallup kan faktiskt också vara just det. Det är inte omöjligt att det finns utländska företag som samlar konsumentinformation att sälja vidare på en helt laglig marknad för marknadsföringssyften.

– Det är möjligt att det handlar om både laglig och olaglig verksamhet. Kommunikationsverket och polisen följer med läget, i det här skedet är det svårt att säga exakt vad som är vad, säger Orasaari.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning