Okänd soldat som sci-fi-satir

Kvinnorna och androiden. Pihla Viitala, Lauri Tilkanen och Mimosa Willamo i Okänd Redux. Bild: Marko Saari

Sovjetandroiderna anfaller när stackars Lammio och Lehto befinner sig ensamma ute i ödemarken.

I en science fiction-satir över Okänd soldat möter vi två av Väinö Linnas kända hjältar, nu som kvinnliga soldater. Lammio spelas av Pihla Viitala och Lehto av Mimosa Willamo. Lauri Tilkanen är sovjetandroiden som attackerar i en närmast komisk scen.

Filmen heter Tuntematon Redux (Okänd Redux). Den är en kortfilm på drygt fem minuter och den finns på Youtube. Manuset är inspirerat av Väinö Linnas Okänd soldat.

"Vi ville skapa något nytt utifrån en känd berättelse", säger regissören Anssi Määttä som har gjort filmen tillsammans med Antti Tuominen.

I ett pressmeddelande uppger duon att starka kvinnoroller var en utgångspunkt för kortfilmen.

"Finländska, liksom internationella, krigsfilmer är berättelser om män medan kvinnorna får nöja sig med biroller. Vi ville svänga på steken och se vart det leder. Lammio och Lehto är inga kopior av sina manliga versioner. De kan lösa problem tack vare sin klipskhet, inte genom direkt aktion", står det i pressmeddelandet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning