Okänd soldat som sci-fi-satir

Kvinnorna och androiden. Pihla Viitala, Lauri Tilkanen och Mimosa Willamo i Okänd Redux. Bild: Marko Saari

Sovjetandroiderna anfaller när stackars Lammio och Lehto befinner sig ensamma ute i ödemarken.

I en science fiction-satir över Okänd soldat möter vi två av Väinö Linnas kända hjältar, nu som kvinnliga soldater. Lammio spelas av Pihla Viitala och Lehto av Mimosa Willamo. Lauri Tilkanen är sovjetandroiden som attackerar i en närmast komisk scen.

Filmen heter Tuntematon Redux (Okänd Redux). Den är en kortfilm på drygt fem minuter och den finns på Youtube. Manuset är inspirerat av Väinö Linnas Okänd soldat.

"Vi ville skapa något nytt utifrån en känd berättelse", säger regissören Anssi Määttä som har gjort filmen tillsammans med Antti Tuominen.

I ett pressmeddelande uppger duon att starka kvinnoroller var en utgångspunkt för kortfilmen.

"Finländska, liksom internationella, krigsfilmer är berättelser om män medan kvinnorna får nöja sig med biroller. Vi ville svänga på steken och se vart det leder. Lammio och Lehto är inga kopior av sina manliga versioner. De kan lösa problem tack vare sin klipskhet, inte genom direkt aktion", står det i pressmeddelandet.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54