Okänd soldat – för vem?

Se framåt – inte bakåt.

Vårt självständiga lands 100-årsjubileum skall firas med pompa, ståt och kanonsalut nästa år. Väl så. Även med en mastig ny filmversion av Okänd soldat, dyrare än alla tidigare produktioner. Man kan ställa en berättigad fråga: varför Okänd soldat?

Varför vill man frossa i 1940-talets skjutande och hjältedåd, en hyllning till krig som sannerligen inte är något vi i Finland önskar oss. Varför, när vi har Edvin Laines Okänd soldat från 1955 då kriget ännu levde i färskt minne hos en majoritet av befolkningen och gjordes och upplevdes med äkta känslor. Är det för att väcka patriotismen hos dagens generation?

I så fall ges det betydligt bättre möjligheter. Låt filmduken besjunga allt det konstruktiva och positiva som skett i vårt samhälle sedan 1945 med förbättrade livsvillkor, teknisk och samhällelig utveckling och vetenskapliga framsteg. Allt som gjort Finland känt och som vi med rätta kan vara stolta över. Detta sagt utan att på minsta sätt nedvärdera 40-talets hjältemodiga försvarskamp, mästerligt skildrad av Väinö Linna. Hans bok kan säkert ännu i dag appellera till våra läskunniga unga.

Nej, en hyllning till den 100-åriga republiken Finland kan säkert baseras på annat än ett krigiskt förflutet. Se framåt – inte bakåt.

Kurt Hedström Grankulla

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03