Ökad rabiesrisk: Regionförvaltningsverket varnar för införsel av gatuhundar

Bilden är tagen på en hundfarm i Bukarest i Rumänien. Bild: TT/AP/Vadim Ghirda

Finland har officiellt varit fritt från rabies sedan 1991 men enligt regionförvaltningsverket i Södra Finland ökar införseln av gatuhundar och -katter risken för att rabies återvänder till Finland.

Hundar som på laglig och olaglig väg kommer från utlandet till Finland orsakar årligen flera misstänkta fall av rabies hos människor och betydande kostnader för samhället, uppskattar regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Enligt regionförvaltningsverket har fallen av misstänkt rabiessmitta ökat och i fjol fick 46 personer i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt förebyggande behandling efter kontakt med rabies. Behandlingen består oftast av en vaccinationsserie och av antikroppsbehandling.

Finland har officiellt varit fritt från rabies sedan 1991 men också efter det har rabies konstaterats hos åtminstone en häst och en hundvalp samt hos fladdermöss. Rabiesviruset kan smitta mellan djur och människor och enligt regionförvaltningsverket ökar införseln av gatuhundar och -katter risken för att rabies återvänder till Finland.

Rabies förekommer överallt i världen. Till exempel Rumänien, Serbien, Ukraina och Vitryssland hör till de länder i Europa där det finns risk för rabies och från vilka man har importerat hundar till Finland. Sjukdomen förekommer också i Ryssland, alldeles invid gränsen till Finland.

Regionförvaltningsverket påpekar också att sällskapsdjur som kommit till Finland i vissa fall haft förfalskade vaccinationskort.

Bilden är tagen på en hundfarm i Bukarest i Rumänien. Bild: TT/AP/Vadim Ghirda

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning