Ökad ersättning för herrar – noll för damer

När spelare som Linköpings Kosovare Asllani (t.v.) och Juventus Sara Gama (t.h.) möts i VM får deras klubbar ingen ersättning. Föreslagen bildtext/Bildbeskrivning: LKS 20090828 - Sweden's Kosovare Asllani (L) vies for the ball with Italy's Sara Gama during Uefa women's Euro 2009 group C football match between Italy and Sweden in Turku, Finland, on August 28, 2009. LEHTIKUVA / RONI LEHTIBild: Lehtikuva/Roni Lehti

Internationella fotbollsförbundet Fifa har tredubblat ersättningen till herrklubbar vars spelare finns med i VM, skriver GP.På damsidan är det dock annorlunda.

– Vi får noll kronor. Det är för jävligt, säger Göteborgs sportchef Lasse Svensson.

7 000 euro per spelare och dag. Det är vad Fifa betalar till klubbarna runt om i världen som släpper i väg sina herrspelare till det stundande VM-slutspelet i Ryssland. I Brasilien för fyra år sedan låg ersättningen på cirka 2 000 euro per spelare och dag. Summan betalas ut från två veckor innan mästerskapet inleds, till den dagen då spelaren slås ut ur turneringen.

När det spelas VM för damer är Fifa emellertid inte lika frikostigt med ersättningar. Långt därifrån.

– Jag är ingen matte-expert men jag kan räkna ut att vi får noll. Och då lever vi i 2018, säger Göteborgs sportchef Lasse Svensson till GP.

– an kan tycka att de som sitter i Uefa (europeiska fotbollsförbundet) och Fifa borde se att det blir en snedfördelning.

Den europeiska klubborganisationen ECA jobbar just nu för att få till en förändring.

– Vi kommer i nästa vecka att ställa en skarp skrivning till Uefa och Fifa, för vi ser att det behöver införas på damsidan, säger organisationens vice ordförande Linda Wijkström.

Enligt Wijkström förklarar Fifa och Uefa att skillnaden beror på att många damligor inte är professionella fullt ut.

SPT-TT

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08