Ökad "brudhandel" till Kina under pandemin

Hillary Clinton under ett besök 2010 vid ett rehabiliteringscenter i Siem Reap för kambodjanska kvinnor som fallit offer för trafficking. Bild: Evan Vucci/TT-AP

Handeln med kambodjanska "brudar" till Kina har ökat dramatiskt under pandemin, uppger hjälporganisationer som arbetar med frågan. I Kina väntar inte sällan ett liv under slavliknande förhållanden.

Under det senaste årtiondet har tiotusentals unga kvinnor från Sydostasien skickats till Kina genom kriminella nätverk som lockat med välbetalda jobb. Väl på plats säljs kvinnorna som fruar – inte sällan till våldsamma män – i ett Kina som brottas med en enorm obalans mellan könen.

Kvinnor mer sårbara

I spåren av covid-19 har nu allt fler familjer i Sydostasien förlorat sina inkomster, vilket gjort unga kvinnor och flickor alltmer sårbara. Coronavirusets effekter på Kambodjas turist- och textilindustri, där en stor andel av arbetarna är kvinnor, har slagit hårt mot landet.

– Det finns inga jobb och inga möjligheter för unga kvinnor, så det har blivit ännu enklare för förövare att övertala kvinnorna och deras familjer, säger Chan Saron, programchef hos Chab Dai som arbetar för avskaffandet av sexuella övergrepp, människohandel och exploatering.

Tortyr och misshandel

Under 2020 har organisationen i snitt fått rapporter om ett nytt fall var tredje dag – dubbelt så många som under fjolåret. De flesta av offren är kvinnor i 20-årsåldern, men några är så unga som 14. Mörkertalet beräknas dessutom vara stort, enligt Chab Dai.

Kambodjanska kvinnor som återvänt hem från Kina har ofta med sig berättelser om sexuell, fysisk och psykisk misshandel – ibland även om fångenskap, tortyr och tvångsarbete.

Många av kvinnorna känner till riskerna – men fattigdom och press från familjen gör det svårt att säga nej, enligt regeringens anti-traffickingkommitté.

– De åker ändå. Det handlar om pengar, pengar, pengar. Brottet ökar för att förövarna är smarta och sluga och lovar rikedom, säger biträdande chef Chou Bun Eng.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning