Ojämnt överlevnadsdrama

När Sam Claflin och Shailene Woodley seglar på Stilla havet hamnar de mitt i en av de kraftigaste orkanerna som någonsin uppmätts. Bild: Courtesy of STXfilms

Den isländska thrillerserien Fångade fångade många tittare när den sändes i Yle för några år sedan. Nu är regissören Baltasar Kormákur tillbaka med ännu en ovädersskildring – denna gång ett verklighetsbaserat orkandrama som utspelar sig i en båt på Stilla havet.

DRAMA

Adrift

Regi: Baltasar Kormákur. Manus: Aaron Kandell, Jordan Kandell, David Branson Smith, baserat på Red Sky at Mourning: A True Story of Love, Loss, and Survival at Sea av Tami Oldham Ashcraft och Susea McGearhart. Foto: Robert Richardson. I rollerna: Shailene Woodley, Sam Claflin.

1983 seglade Tami Oldham och Richard Sharp från Tahiti mot Kalifornien och hamnade mitt i orkanen Raymond. Richard dog men Tami överlevde och lyckades med hjälp av en sextant styra båten mot Hawaii. Efter 41 dagar till sjöss räddades hon av en turistbåt utanför Hilo. Det är denna verkliga överlevnadshistoria som ligger till grund för Adrift, i regi av Baltasar Kormákur.

Filmen börjar i ett slags efteråt. Tami (Shailene Woodley) vaknar till i den vattenfyllda kajutan, blodig och desorienterad. Hon tar sig ut på däck och ser resterna av den båt hon och Richard (Sam Claflin) seglat. Masterna är brutna, motorn är sönder och Richard är försvunnen. Runt henne finns inget annat än hav och det tar till synes aldrig slut. Hennes förtvivlan är så stor att den sträcker sig ut i biosalongen och slukar en hel.

Men Tami är en överlevare. Hon lappar hålen i båten, konstruerar en pump och bygger en provisorisk mast av en spinnakerbom och ett stormsegel. Hon spanar ut över havet och mirakulöst ser hon Richard, flytandes på en uppochnervänd jolle. Han är svårt skadad, men hon får honom ombord på båten igen.

Rotlösa själar

Sedan backar vi fem månader. Den 24-åriga Tami har lämnat San Diego för att upptäcka världen och vindarna för henne till Tahiti. Dit kommer också ensamseglaren Richard. De är syskonsjälar, rotlösa och på jakt efter det stora äventyret. När bekanta till Richard ber honom segla deras båt från Tahiti till San Diego ser de en möjlighet att tjäna tillräckligt med pengar för att tillsammans segla runt jorden.

Filmen igenom pendlar Kormákur mellan detta före och efteråt. Det är ett grepp som visserligen accentuerar skillnaden mellan drömmen Tami och Richard har om en framtid ihop och verkligheten, men det gör också att vi hela tiden rycks bort från filmens främsta förtjänst: en överlevande Shailene Woodley.

Woodley ger filmen en nerv som känns. Genom hennes Tami, och Robert Richardsons kamera, blir havet oändligt, båten klaustrofobisk, hungern påtaglig och solens strålar outhärdliga. Överlevnaden känns inte självklar även om facit säger oss något annat.

Omhändertagande kvinna

Kormákur gör vissa narrativa val som jag inte kan gå in på desto mer, men låt oss säga att han försöker äta kakan och ha den kvar. I Cast Away hade Tom Hanks volleybollen Wilson som kompanjon – ett berättartekniskt grepp som möjliggör en sorts ensidig dialog. Här har Tami den skadade Richard. Men genom att hålla honom vid liv berövar Adrift oss berättelsen om hennes ensamhet.

En stor del av Tamis tillvaro upptas av att ta hand om Richard, plåstra om hans ben, få honom att dricka, skydda honom från solen. I stället för att fokusera på hennes överlevnad fokuserar filmen på hennes försök att hålla honom vid liv. Det är synd, jag hade gärna sett Woodley försöka tackla de 41 dagarna med havet som enda sällskap.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03