Ojämlikhet ska motas med riktade åtgärder och snäv plånbok

Regeringspartiernas partiledare Petteri Orpo (Saml), Juha Sipilä (C) och Sampo Terho (Blå) utanför Villa Bjälbo då ramförhandlingarna inleddes i går. De väntas vara klara i dag.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

När budgetramförhandlingarna inleddes på tisdagen verkade regeringstrion ha rättat sina led. Några större satsningar på att slopa alla indexfrysningar lär det inte bli fråga om.

Blå framtid har tidigare fört fram att indexfrysningarna av alla bidrag borde slopas från och med nästa år, medan Centern och Samlingspartiet sagt nej.

– Vi återvänder inte till gamla beslut, säger statsminister Juha Sipilä (C) då trion kommenterar budgetramförhandlingen på tisdagen vid Villa Bjälbo.

Sipilä lyfter ändå samhällsklyftor fram den största frågan, och säger att regeringen ska diskutera vilka åtgärder i professor Juho Saaris rapport om social ojämlikhet som man skulle kunna genomföra redan den här valperioden. Bland annat överskuldsatta människor situation kan vara en sådan fråga.

Sampo Terho (Blå) säger nu att de ekonomiska utsikterna är såpass bra att regeringen måste satsa på att få alla finländare med i den utvecklingen, men han vädrade inte krav på alla index, utan talade om söka efter de mest effektiva lösningarna.

– Vi måste se på hela befolkningen så att ingen blir efter, och hitta så effektiva åtgärder som möjligt inom de begränsade resurser som finns, formulerade sig Terho.

De blå har talat om bland annat pensionärernas situation, och att ge stöd för läromaterial i andra stadiet.

Den andra stora frågan i budgetramen är åtgärder som ska lätta på det stora matchningsproblemet på arbetsmarknaden. Där är pengar till omskolning och fortbildning en budgetpost som trion är överens om.

"Omskola människor hos arbetsgivarna"

– Beredningen har skett med tjänstemannakrafter men också inom regeringens konkurrenskraftsgrupp. Fortbildning och omskolning är säkert på bordet. Vi behöver utbilda människor direkt ut i arbetslivet och hos arbetsgivarna, säger Juha Sipilä.

Både Sipilä och Orpo är nöjda med de ekonomiska utsikterna och säger att både sysselsättningsmålet och målet att få statens skulder att sluta öka är inom synhåll.

Enligt finansminister Petteri Orpo (Saml) handlar ramförhandlingen om tiotals miljoner kanske hundra miljoner. I det ingår inte några inkomstskatter, eftersom regeringen återkommer till dem i höstens budgetberedning.

– Vi återkommer till skatterna på hösten. Det ger oss ett halvår mera tid att följa med det ekonomiska läget. Vi behöver inte skynda utan kan sedan fatta övervägda beslut.

Regeringen väntas också behandla den omstridda aktiveringsmodellen, och bland anat precisera vilken typ av aktivering som godkänns, och förhandla om mer resurser för sysselsättningsåtgärder och tjänster.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00