Ohisalo vill förnya drogpolitiken – "Kampen mot missbruk har inte lyckats"

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) vill se en avkriminalisering av droganvändning. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att narkotikaproblemen inte kan lösas med nuvarande strategi.

Medborgarinitiativet för att avkriminalisera användning och innehav av små mängder cannabis fick 50 000 underskrifter för en vecka sedan. Det betyder att initiativet går vidare till riksdagen.

Inrikesminister Maria Ohisalo tog på onsdagen ställning till en avkriminalisering av cannabis. På Facebook skriver hon att problemen som orsakas av droger är grymma och att de inte bara drabbar den som använder droger utan också samhället i övrigt.

– Jag förstår olika synvinklar och bekymmer i ärendet. Drogerna kommer ändå inte att försvinna och kampen mot missbruk har inte lyckats med nuvarande metoder, skriver Ohisalo.

I sitt politiska program slår De gröna fast att det inte borde vara straffbart att använda och inneha små mängder illegal narkotika. Däremot är partiet av åsikten att droghandel fortfarande ska vara straffbart.

Ohisalo skriver att både Världshälsoorganisationen WHO och Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar att användning av droger ska avkriminaliseras. Enligt Ohisalo finns det internationell bevisning på att avkriminalisering minskar de problem som finns i samband med droger. En orsak till att problemen minskar är att missbrukare vågar söka hjälp.

– En avkriminalisering i sig löser naturligtvis inga problem. Vi behöver starkare samarbete mellan myndigheter och kvalitativa social- och ungdomstjänster, skriver Ohisalo.

Hon ser att de ökade resurser som regeringen planerar till utbildning och hobbyverksamhet är en viktig del i att unga ska ha annat att göra än ta till droger.

– Polisen har också en viktig roll i att bemöta unga och jobba förebyggande.

Ohisalo skriver att när man ser på statistiken är det klart att de metoder som nu används inte fungerar och att drogpolitiken måste förnyas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning