Ohisalo: Inte aktuellt att stänga Nylands gränser – Statsministerns frustration väcker frågor

Inrikesminister och partiordförande Maria Ohisalo (Gröna) vill inte lägga myndighetsresurser på att övervaka landskapsgränser. Bild: Henri Forss/SPT

Statsminister Sanna Marin (SDP) har uttryckt frustration över regeringskollegerna i ett e-postmeddelande som läckt ut. De övriga regeringspartiernas ordförande anser inte att det finns skäl att peka finger.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att det ännu inte är läge att använda beredskapslagen, rapporterar både Ilta-Sanomat och Yle. Beredskapslagen bör vara den sista utvägen som används först om det är oundvikligt, sade Ohisalo på en presskonferens i samband med partiets fullmäktigemöte. Ohisalo är även partiordförande.

Ohisalo vill inte rikta myndigheternas resurser på att övervaka landskapsgränser, då till exempel polisen redan är hårt belastad. Samtidigt lyfter hon fram att coronaviruset också sprids i flera andra landskap.

På fredagen rapporterade flera medier om ett e-postmeddelande, där statsminister Sanna Marin (SDP) uttryckte sin frustration över att coronapandemin inte verkar tas på allvar, inte ens av alla regeringspartier.

Ohisalo ville inte ta ställning till statsministerns frustration, utan ansåg att man inte borde fokusera på att peka finger.

Centerns ordförande Annika Saarikko är inne på samma spår och vill inte fokusera på anklagelser, rapporterar Helsingin Sanomat. Hon kommenterade frågan under en presskonferens i samband med partiets fullmäktigemöte. Saarikko sade sig inte ha känslan av att anklagelserna var riktade mot Centern.

– Åtminstone hoppas jag det, sade hon.

Justitieminister och Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson skulle gärna vilja veta vad statsministern syftar på. Hon anser inte att coronabestämmelserna har lett till oenighet, utan att det har förts normala diskussioner om besluten.

– Det är dags att sluta söka efter skyldiga för att vi är i den här situationen. Det är virusets fel, säger Henriksson till HS.

Diskussionen om beredskapslagen har gått het hela veckan sedan det blev klart att Nyland nu befinner sig i den allvarligaste av tre faser, den så kallade spridningsfasen. President Sauli Niinistö inledde veckan med att flagga för beredskapslagen medan justitieminister Anna-Maja Henriksson uppmanade till is i magen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning