Ögonvittne om dödsmisshandeln: En flygande spark ur intet

Det antifascistiska nätverket Varis klistermärke utanför Järnvägsstationen. Bild: Markku Ulander

En man som blev ögonvittne till misshandeln på sin kompis på Stationsplatsen i Helsingfors berättar för FNB att sparken som fällde 28-åringen till marken kom som en total överraskning. Kompisen hade gjort en spottgest mot Motståndsrörelsens demonstrerande medlemmar.

– Det stod folk med flaggor utanför (restaurangen) Vltava. Vi promenerade förbi dem. Jimi (Karttunen) gjorde en gest som om han tänkte spotta på dem, men spottade inte. Plötsligt träffades han av en flygande spark i bröstet. Han hann inte reagera över huvudtaget.

En flygande spark är en spark där man tagit fart och hoppar i luften samtidigt som man sparkar rakt utåt.

Ögonvittnet säger att han ännu inte talat med polisen.

– Jag är fortfarande i chock. Jag måste ännu samla mig.

Inte nödvändigtvis samma man

Mannen säger att han och kompisen inte kände till demonstrationen på förhand. Kompisen gillade inte nazister men var inte heller någon politiskt motiverad motståndare till nationalsocialister.

– Vi var bara ute på stan tillsammans.

Ögonvittnet säger att han inte alls är säker på att mannen som sparkade kompisen är den samma som nu sitter anhållen, men tillägger att hela händelseförloppet var mycket snabbt.

– Jag har sett bilder, säger han men tycker att de inte stämmer överens med gärningsmannen han såg.

– Men jag såg allt ur ögonvrån.

Bland annat Helsingin Sanomat har skrivit att en av nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstranter sparkade offret i bröstet så att han flög omkull och slog huvudet i asfalten. Dådet begicks för en dryg vecka sedan. Offret dog på sjukhus i fredags.

Fallet utreds som misshandel och grovt dödsvållande. Den misstänkte, en man född 1990, greps natten till i söndags.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54