Ogier kan säkra VM-titeln i Wales

Sebastien Ogier Bild: AFP / Lehtikuva / Josep Lago

Sebastien är på väg mot karriärens femte VM-titel.

Dimma, hala vägar och regn lär som vanligt stå på programmet då VM-serien i rally når Wales. Jari-Matti Latvala tror inte att just de detaljerna blir något större problem, bara bilen fungerar ordentligt.

Latvala har drabbats av ovanligt många tekniska fel på bilen i år.

– Vi har gjort allt för att kämpa om topplaceringar. Jag har fyra svåra tävlingar bakom mig, säger Latvala om problemen på sin Toyota.

Sebastien Ogier är storfavorit till att ta hem både det brittiska rallyt i Wales och VM-titeln. Han leder serien med 37 poängs marginal och är på god väg mot karriärens femte totalseger.

Ogiers främsta utmanare Ott Tänak och Thierry Neuville måste besegra honom i Wales för att behålla en matematisk chans att ta hem VM-titeln i säsongavslutningen i Australien.

Tänak kör i samma stall som Ogier, M-Sport Ford. Hyundai-föraren Neuville måste ta åtta poäng mer än Ogier i Wales för att kunna vinna VM. De tio bästa förarna i varje lopp tilldelas poäng och för tättrion fördelas de 25–18–15.

Vått

Wales har bjudit på regnigt väder under den senaste veckan, så specialsträckorna kommer att vara rejält våta redan då rallyt kör igång på allvar på fredag. På torsdag kväll avgjordes bara en kort specialsträcka inför stadionpublik.

– Det blir så pass halt att en tidig startposition blir en fördel. Turligt nog är det varmt här. I kallt väder skulle den leriga vägytan poleras blank som is, säger Latvala.

Han går ut som fjärde bil på fredag.

Lördagens nio specialsträckor körs utan serviceuppehåll.

– Det blir över 100 kilometer med samma däck. Det kan bli punkteringar även om man inte träffar något, då det blir hål och stenar på vägen, säger Lappi.

Juho Hänninen gör sannolikt sin sista VM-insats som Toyota-förare. Han ska bli testförare i samma stall nästa säsong och kommer inte att stå på startlinjen i Australien.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning