Sanders knappar in i Iowa-omröstningen

Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i Indianastaden South Bend, har fått flest röster i Iowa, åtminstone när 92 procent av rösterna är räknade. Bild: Charlie Neibergall/TT-AP

Vermontsenatorn Bernie Sanders knappar in på ledaren Pete Buttigieg i den utdragna rösträkningen efter Demokraternas nomineringsmöten i Iowa.

När 97 procent av resultaten presenterats leder Pete Buttigieg med minimala 0,1 procent.

Buttigieg seglade upp som favorit efter oväntat stora framgångar i nomineringsmötena i Iowa. Men än är det inte färdigräknat, och vänsterkandidaten Bernie Sanders ligger inte långt efter.

Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i Indianastaden South Bend, ligger i topp med 26,2 procent av delegatrösterna och Vermontsenatorn Bernie Sanders ligger tvåa med ett stöd på 26,1 procent

Lite längre ned kommer Massachusettssenatorn Elizabeth Warren på 18,2 procent medan USA:s förre vicepresident Joe Biden, som leder i de nationella mätningarna, kommer först på fjärde plats med 15,8 procent.

Att rösträkningen tar lång tid efter måndagens strul beror enligt Demokraterna på att samtliga handskrivna sammanräkningar jämförs med de uppgifter som kommit in på elektronisk väg.

Iowa är först ut i USA:s primärvalsprocess, den som i slutändan syftar till att vaska fram respektive partis presidentkandidat. Det är ännu oklart när de fullständiga resultaten kan redovisas.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning