Offret hittades i soptunnan – polisen misstänker 27-åring för yxmord

Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva

En 27-årig man sitter häktad för ett brutalt mord i Staffansslätten i Helsingfors i slutet av november.

Det misstänka mordet kom till polisens kännedom den 20 november då en 40-årig man hittades död i en soptunna i Staffansslätten. Mannen var inrullad i en blodig matta.

Kort därefter greps en 27-årig man och en 28-årig kvinna på flykt i norra Finland, 650 kilometer från mordplatsen. De häktades på sannolika skäl misstänkta för mord.

Kvinnan släpptes senare fri då det enligt polisen inte finns skäl att misstänka henne för mord. Mannen är däremot fortfarande häktad.

I förundersökningen har nya detaljer kommit fram, som enligt polisen tyder på att mannen planerade dådet i förväg. Han ska bland annat ha skaffat utrustning både för att genomföra mordet och för att dölja spåren.

"Han gick tidigt på natten in i bostaden där dådet ägde rum och misstänks ha dödat offret med yxa", säger kriminalinspektör Jari Koski i polisens pressmeddelande.

Därefter har offret enligt polisen paketerats i en matta och dumpats i grannhusets soptunna. Mordvapnet hittades i en annan soptunna strax intill. Därefter flydde mannen och kvinnan från platsen.

De tre personerna – mannen, kvinnan och offret – var bekanta med varandra sedan tidigare.

Förundersökningen i fallet fortsätter. Åtal ska väckas senast den 23 februari.

Läs också: Offret i Staffansslätten hittades i soptunna – två häktade misstänkta för mord

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning