Offret i Staffansslätten hittades i soptunna – två häktade misstänkta för mord

Två personer har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord på en man i 40-årsåldern i Staffansslätten i Helsingfors. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Två personer har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord på en man i 40-årsåldern i Staffansslätten i Helsingfors. Båda har tidigare domar på sitt konto.

Helsingfors tingsrätt häktade på onsdagen en 28-årig kvinna och en 27-årig man på sannolika skäl misstänkta för mord.

Kriminalinspektör Jari Koski motiverar brottsrubriceringen med att gärningen enligt polisens bedömning skett på ett rått och grymt sätt. Det finns enligt honom också indikationer på att det har varit planerat.

Det var på lördagsmorgonen som en granne i ett bostadsområde i Staffansslätten gick ut för att slänga sopor. I soptunnan fann grannen en blodig madrass, matta och klädesplagg, berättar Koski. Blodspåren ledde till en bostad i ett parhus, och polis larmades.

I soptunnan hittade polis som kom till platsen med flera patruller också offret, en man i 40-årsåldern.

Vilken relation de tre personerna, de häktade och offret, hade till varandra, säger Koski att Helsingforspolisen nu utreder.

– Så mycket kan jag säga att de alla på något sätt kände varandra.

Flydde 650 kilometer norrut

De misstänkta har hörts, men enligt Koski väntar nu ytterligare förhör, vid sidan av tekniska och taktiska utredningar.

Efter gärningen tog sig mannen och kvinnan norrut, och greps i Suomussalmi 650 kilometer från Helsingfors.

Jari Koski utesluter inte att också andra personer kan vara inblandade.

Motiv eller tillvägagångssätt vill Koski inte kommentera i det här skedet, inte heller om gärningspersonerna varit påverkade av droger.

Misshandel, bedrägeri

Båda häktade har dömts för brott tidigare. Hon har en dom i Helsingfors tingsrätt som fallit så sent som i augusti, för att ha sålt varor som inte finns på tori.fi. Det brottet erkände hon. Enligt Iltalehti har hon också flera andra domar på sitt konto, för bland annat misshandel och olaga hot.

Han har flera domar på sitt konto över en period på nästan tio år, bland annat flera fall av narkotikabrott, skjutvapenbrott och rattfylleri.

Den senaste domen föll i januari i år, för grovt rattfylleri och straffbart bruk av narkotika. Straffet blev ovillkorligt, vilket rätten motiverade med att han tre gånger tidigare fått villkorligt straff – det senaste inte mycket innan han igen gjort sig skyldig till brott.

2012 dömdes han för misshandel, och 2018 dömdes han också för misshandel samt även olaga hot, skjutvapenbrott och smuggling.

Han hade då gett sig på en ordningsvakt utanför en restaurang. Vakten hade inte släppt in honom, och 27-åringen hade slagit till honom och också tagit fram ett vapen. Åklagaren ville se honom dömd för dråpförsök, men enligt tingsrätten gick det inte att bevisa att han skulle ha försökt ladda vapnet eller rikta det mot ordningsvakten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning