Officiellt: Juhana Vartiainen är Helsingfors nya borgmästare

Helsingfors nya fullmäktige sammanträdde för första gången på måndagskvällen. Stämningen i salen var festlig men pandemipräglad när Juhana Vartiainen (Saml), Anni Sinnemäki (Gröna) och Nasima Razmyar (SDP) utsågs till borgmästare respektive biträdande borgmästare. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

På måndag kväll valdes både Helsingfors borgmästare och stadsfullmäktiges ordförande. Även stadsstyrelsens och de olika nämndernas medlemmar bekräftades.

Stadsfullmäktiges sammanträde inleddes 18.05 på måndagskvällen. På flera sätt var mötet symtomatiskt för 2021 – en hybridvariant.

Alla ledamöter som tagit sig till Stadshuset bar munskydd och flera politiker deltog på distans.

I rask takt fylldes de nya posterna inför den nya mandatperioden. 35-åriga Fatim Diarra (Gröna) valdes till ordförande för stadsfullmäktige, med riksdagsledamot Wille Rydman (Saml) som första vice ordförande och statssekreterare Pilvi Torsti (SDP) som andra vice ordförande.

– Tack så otroligt mycket, käraste stadsfullmäktige, sade Diarra då klev upp på podiet och greppade ordförandeklubban.

– Helsingfors är för mig den stad i Finland som alltid varit min hemstad. För mig är denna uppgift en alldeles enorm ära, sade hon och lättade upp stämningen med en anekdot:

– Min far flyttade till Finland på 1980-talet och gjorde karriär som läkare. Han kallade Helsingfors sitt hem och stödde Samlingspartiet, så han skulle nog vända sig i graven och le väldigt brett om han såg mig här nu.

En stund in i mötet blev det ändå uppenbart att svenskan vållade vissa problem för Diarra.

– Man får gärna hjälpa mig och flika in om svenskan blir fel. Jag hoppas ni sätter mig på plats på den punkten, skämtar hon.

Läs mer: Fatim Diarra driver feministisk och antirasistisk lokalpolitik – för HBL förklarar hon vad det innebär

Fatim Diarra (Gröna) ledde mötet efter att hon blivit vald som stadsfullmäktiges ordförande. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

28-årig borgmästare

Diarra var den som meddelade det alla vetat redan ett tag: att Helsingfors nya borgmästare, trots att han i röstantal blev tvåa bakom Elina Valtonen, är Juhana Vartiainen. Salen fylls av applåder till Vartiainens ära när beslutet klubbas. Vartiainen, född 1958, är riksdagsledamot sedan 2015, ekonom och politices doktor. I sin barndom bodde han både i Helsingfors och i Paris.

Vartiainen talar mycket kort när han utnämns till huvudstadens högsta politiska post.

– Tack för det väldiga förtroendet. Ni kan vara säkra på att vi arbetar flitigt och hårt för helsingforsarnas bästa, både för de nuvarande och de framtida invånarnas, säger Vartiainen.

Läs också: Från SDP till Samlingspartiet – här är Juhana Vartiainens resa till borgmästarposten

Diarra fortsatte dela ut de övriga borgmästarposterna. Som väntat fortsätter Anni Sinnemäki (Gröna) som biträdande borgmästare för stadsmiljösektorn, medan Nasima Razmyar (SDP), som tidigare ansvarade för kultur- och fritidssektorn, blir biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn.

28-åriga Daniel Sazonov (Saml) ler och nickar till kollegernas hyllningar då han utses till biträdande borgmästare för social-och hälsovårdssektorn. Paavo Arhinmäki (VF) är ny biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn.

Borgmästarnas mandattid är liksom hela fullmäktiges fyra år.

Nästa fullmäktigemöte äger rum onsdagen den 11 augusti.

Samlingspartiet: 23 mandat

De Gröna: 18 mandat

Socialdemokraterna: 13 mandat

Vänsterförbundet: 11 mandat

Sannfinländarna: 9 mandat

Svenska folkpartiet: 5 mandat

Rörelse Nu: 3 mandat

Centern: 2 mandat

Kristdemokraterna: ett mandat

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning