Offer kritiskt mot mediers bildanvändning

Hassan Zubier skadades svårt i knivattacken som gjorde honom rullstolsbunden. Han är på plats under rättegången i Åbo varje dag. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hassan Zubier, ett av offren i knivdådet i Åbo, är besviken på mediernas bevakning. Enligt honom borde inte bilder på den misstänkta gärningsmannen slås upp som de gör, och menar att Abderrahman Bouanane därmed får den publicitet han önskar.

Hassan Zubier skadades allvarligt när han kom till undsättning på Åbo torg och försökte rädda livet på det första offret.

Han har bestämt sig för att vara på plats i rätten varje dag och i går kallade han till en hastigt påkommen presskonferens. Det var efter att rättens ordförande, domaren Tapio Katajamäki, sagt ja till mediers begäran att få fotografera i början av rättegången på onsdag.

Samma möjlighet gavs förra veckan och på tisdagsmorgonen.

– Det gjorde mig väldigt arg, säger Zubier.

– Terroristen behandlas som en kändis, det känns fel.

Han menar att för stort fokus är på gärningsmannen, som därmed får synlighet och publicitet, medan offren får för lite uppmärksamhet.

– Det handlar om att respektera offren – två döda, åtta skadade, allvarligt. De, jag, måste leva med det varje dag.

Zubier är från Sverige, och där är fotografering under rättegångar inte tillåtet.

Zubier menar att i synnerhet alla fotografier gör att de dagligen får en ofrivillig påminnelse om vad de varit med om.Bevakningen i sig menar han ändå behövs, eftersom folk "har rätt att veta".

Hassan Zubier är den enda målsägande som är närvarande alla rättegångsdagar.

– Det har varit tungt, mycket tungt, att se hur han skrattar och inte visar ånger.

HBL har tidigare skrivit om Hassan Zubier. Artikeln kan läsas här.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning