Offer för skogsbrand: "Det är rökdimma överallt"

Skogsbranden i Ljusdal på onsdagen.Bild: TT/Maja Suslin

De pågående skogsbränderna har drabbat många svenskar hårt. Marco Hassoldt äger en campingplats vars framtid kan ha ruinerats av bränderna.

Campingplatsägaren Marco Hassoldt från Kårböle i Gävleborgs län, Sverige har drabbats hårt av de pågående skogsbränderna. För tillfället pågår en brand cirka 600 meter från Hassoldts campingplats, och elden kryper sakta fram mot campingplatsen. På plats finns vatten i tankbilar redo att användas för släckningsoperationer. Hassoldt och andra som är kvar i området kör omkring och bevakar omgivningen. Om de upptäcker en brand slår de larm.

– Ute är det svårt att se någonting alls; det är rökdimma överallt. Ibland kan man höra en helikopter eller ett flygplan flyga förbi. Om man inte är där förstår man det inte, konstaterar Hassoldt.

Hassoldt känner sig trots allt inte ängslig just nu. För hans egen del är det värsta troligtvis över. Han tror inte att bränderna längre kommer att hota hans campingplats.

– Det har brunnit i väst, öst och syd. En helikopter har hjälpt till att släcka bränderna runt campingplatsen.

Han upptäckte själv den första branden i närområdet, då han förra lördagseftermiddagen efter ett åskväder gick och tittade på en plats där åskan hade slagit ner. Då han såg att det brann slog han larm. Sedan dess har han hjälpt till med att bekämpa bränder varje dag.

Han vet inte var hans campinggäster befinner sig för närvarande, efter att de alla har evakuerats. Hans fru har också evakuerats.

– Jag är glad för att vi lever.

Hassholdt är utmattad efter veckans slit. Hans rädsla har nu förbytts i förtvivlan, eftersom han inte vet om campingverksamheten kommer att kunna fortsätta. Högsäsongen skulle precis börja då bränderna bröt ut. Den förlorade tiden är ett hårt slag mot verksamhetens framtid.

Hassoldt är osäker på om myndigheterna har skött situationen på rätt sätt.

– De som är på plats jobbar hårt. Däremot är jag osäker på ledningens arbete.

Informationsgången till turister har varit undermålig.

– Många gäster från till exempel Nederländerna och Tyskland har varit på väg till campingen, utan att känna till situationen.

Han tycker inte att det känns bra att Sverige inte har egna vattenbombplan.

– Det är med hundra procents säkerhet inte den sista gången det här sker, säger Hassoldt.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00