Offer för dataläckor och identitetsstölder får råd via nätet – ny informationshelhet samlar allt du behöver veta

Den nya informationshelheten ska underlätta livet för dem som faller offer för dataintrång eller identitetsstölder. Foto: SPT Bild: Carl-Anton Storbacka/SPT

Efter dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo i höstas har en ny informationshelhet utvecklats för att hjälpa dem som faller offer för dataintrång eller identitetsstölder.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har publicerat en ny informationshelhet i webbtjänsten Suomi.fi.

I det nya informationspaketet finns tips och råd om hur man ska agera ifall man misstänker att ens personuppgifter hamnat i fel händer.

Dessutom kan man via tjänsten administrera centrala förbud i samband med informationsläckor. Sådana förbud kan vara exempelvis förbud mot utlämnande av kontaktuppgifter och förbud mot adressändring för att hindra att någon annan gör en flyttanmälan i ens namn.

Via tjänsten kan man också få information och vägledning om vilka andra aktörer i samhället som det kan vara aktuellt att kontakta beträffande olika förbud. Exempelvis kan offer för informationsläckor och identitetsstölder behöva införa kreditförbud.

"Vårt mål har varit att skapa en helhet där medborgaren på ett och samma ställe får instruktioner och information om hur olika förbud kan administreras. En person som råkat ut för identitetsstöld eller dataintrång måste uträtta ärenden hos flera olika aktörer för att skydda användningen av sina egna uppgifter", säger Timo Salovaara, överdirektör vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, i ett pressmeddelande.

"Vi vill underlätta livet för människor som hamnat i denna svåra situation och göra det lättare att administrera förbud som gäller användning av de personliga uppgifterna."

Bakgrunden till den nya informationshelheten härstammar från dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo i oktober i fjol. I samband med intrånget läckte tiotusentals finländares patientjournaler ut på nätet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning