Offentligt anställda värda tack

Jag kan förstå att Hans Berglund (HBL Debatt 10.4) tycker restriktionerna är jobbiga och att han är orolig för företagarna som drabbas. Men att angripa offentligt anställda som jobbar för vår trygghet och välfärd med förslag om att de ska betala extra skatt är för mig obegripligt.

För Berglund kan väl inte på allvar mena att våra underbetalda vårdare och andra som jobbar på frontlinjen mot viruset och som på grund av undantagsförhållandet har arbetsplikt, beordras övertid och får semestern indragen dessutom ska betala extra skatt för nöjet?

Eller att personalen inom småbarnspedagogiken som varken kan jobba på distans eller hålla två meters avstånd till andra i jobbet och lärarna som utan varsel måste lägga om all sin undervisning inte varit solidariska och värda den lön de får?

Eller att de kommunala och statliga anställda som reagerat snabbt och jobbar många långa dagar för att få saker att funka i undantagsförhållanden och hjälpa företag genom krisen inte gör rätt för sig?

Situationen är på många sätt skrämmande och osäkerheten stor. Desto större skäl för oss alla att stötta varandra och vara tacksamma för den fungerande offentliga sektor vi har i Finland.

Hildur Boldt, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning