Oetisk partiverksamhet inte ovanligt i USA

En dokumentläcka från USA:s demokratiska parti avslöjar hur partiet redan innan primärvalen rustat upp kring kandidaten Hillary Clinton. Forskaren Charly Salonius-Pasternak tycker inte det är exceptionellt, även om det tänjer på moraliska gränser och lagar.

I förra veckan tillkännagav datasäkerhetsfirman Crowdstrike att det skett ett intrång på datanätverket hos det demokratiska partiet i USA. Crowdstrike ansvarar för partiets datasäkerhet.

Enligt firman låg hackare anlitade av ryska regeringen bakom dataintrånget. Nu har en ensam hackare under nätpseudonymen Guccifer 2.0 öppnat en bloggsajt där han publicerat ett antal dokument som han påstår sig ha stulit från partiets nätverk. Resten av dokumenten och filerna påstår han sig ha gett vidare till Wikileaks. På bloggsajten påstår han att det rör sig om tusentals filer.

I en intervju med ITV i förra söndagen bekräftar Julian Assange, grundare av Wikileaks, att organisationen kommer att läcka material som anknyter till demokraternas sannolika presidentkandidat, Hillary Clinton.

Huruvida denna läcka kommer att innehålla material som Guccifer 2.0 påstått sig ha gett vidare till Wikileaks återstår att se. Clinton är för tillfället inblandad i en federal brottsundersökning angående hennes bruk av en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister.

Bland filerna som hackern Guccifer 2.0 laddat upp på sin blogg finns ett över tvåhundra sidor långt dokument som behandlar republikanernas kandidat, Donald Trump.

Hillary Clinton var den enda politiska tungviktaren på demokraternas sida som var färdig att ställa upp i presidentvalet.

Där finns också en lista på personer som donerat pengar till det demokratiska partiet. Ett tredje dokument är från den 16 maj 2015 där partimedlemmar går igenom strategier för att attackera republikanernas kandidater, "grumla vattnen" kring Hillary Clinton och hantera medier.

I detta dokument står bland annat hur reportrar i hemlighet ska förberedas inför intervjuer med oppositionens kandidater för att föra fram ett specifikt budskap. Det diskuteras också hur vissa metoder ska användas för att distrahera från Hillary Clintons etik och hur hennes kampanj har finansierats. Dessa dokuments äkthet har inte bestyrkts men partiet har medgett att deras nätverk blivit utsatt för intrång och datastöld.

­­– Att förbereda och använda reportrar för att driva ett visst budskap är inte underligt. Så klart det blir känsligt när man ser det i skrift. Det betyder inte att det är etiskt eller ens lagligt, säger Charly Salonius-Pasternak, forskare på Utrikespolitiska institutet i Finland.

Ofta fungerar det så att det budskap man vill ha ut skrivs av någon mindre känd journalist och att nyheten kan kallas "skräp". Men när "skräpet" plockas upp av Fox News och sedan CBS når budskapet överallt och blir sakta men säkert mer och mer legitimt. Sedan ifrågasätts det inte ens längre.

– Man ser det här ofta och det kan så klart vara deprimerande för den gemene väljaren. Partierna har alltid varit färdiga att tänja på gränserna för att uppnå sina mål, säger Salonius-Pasternak.

Charly Salonius-Pasternak på utrikespolitiska institutet tycker inte att informationen i läckan från demokratiska partiets databas är förvånande. Bild: Leif Weckström

I dokumentet talar man om Clinton som om hon var partiets presidentkandidat redan innan primärvalen börjat. I primärvalen röstar folket i delstaterna fram kandidater som ställt upp. När primärvalen avslutas hålls partikonventen där delegaterna inom respektive parti bestämmer vilken kandidat de stöder. På så sätt vaskas den kandidat per parti fram som sedan kämpar om presidentskapet. För vissa väljare som ansett att de andra demokratiska kandidaterna inte fått tillräckligt med uppmärksamhet i medierna bekräftar dokumentet vad de varit rädda för.

Enligt Salonius-Pasternak är detta beteende dock inte ovanligt. Han anser att partiet har agerat valtaktiskt.

– Hillary Clinton var den enda politiska tungviktaren på demokraternas sida som var färdig att ställa upp i presidentvalet. Efter presidentvalet 2008 har hon byggt upp en rejäl resumé bortom sitt namn och partiet har helt enkelt gjort vad som är bäst för demokraterna, säger Salonius-Pasternak.

Han säger också att om världen skulle ha rört sig lite snabbare för demokraternas överraskningskämpe, senator Bernie Sanders, som tagit USA med storm med sin presidentkampanj skulle det amerikanska presidentvalet kanske se annorlunda ut just nu. Som det ser ut blir det demokraternas Clinton som bekämpar republikanernas Donald Trump.

– I vadslagning skulle de flesta ha satsat på Clinton. Bernie Sanders innebär för mycket förändring för partiet vilket skulle ha minskat antalet demokrater i regeringen och därmed deras inflytande. De tänkte helt enkelt på vem som skulle vara den bästa möjligheten.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03