Oenighet inom regeringen om poliser

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Det råder oenighet inom regeringen om antalet poliser och om polisstudenternas förmåner.

Blå framtid vill se fler poliser men inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) stöder inte förslaget. Mykkänen motsätter sig även Blå framtids förslag om att polisstudenter ska få gratis inkvartering, måltider och hälsovård under utbildningstiden. Inom Blå framtid tror man det skulle göra utbildningen mer attraktiv.

Mykkänen säger i en intervju för Lännen Media på fredagen att utbildningen i vår haft rekordantal sökande och att det inte finns något som pekar på att gratis boende gör skolan mer attraktiv.

Mykkänen konstaterar att det säkert skulle finnas jobb för de 800 poliser som Blå framtid vill utöka poliskåren med men att det i dagsläget inte är kostnadsmässigt möjlig.

Det finns i dag cirka 7 200 poliser i Finland.

I ett pressmeddelande på söndagen skriver Blå framtids ordförande Sampo Terho att han är förvånad över att ansvarig minister inte vill se fler poliser.

– När det handlar om kostnader är frågan alltid vad det är man prioriterar, skriver Terho och konstaterar att Samlingspartiet i kommande budförhandlingar säkert också kommer att föreslå nya utgifter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning