OECD: Coronaviruset utgör största faran sedan finanskrisen

OECD sänker tillväxtprognosen för 2020 i spåren av coronavirusutbrottet. Bild från en tågstation i Tokyo. Bild: Jae C. Hong/TT

Utbrottet av coronaviruset kommer att få betydande ekonomiska konsekvenser globalt, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som nu har sänkt sina tillväxtprognoser.

"Coronaviruset innebär den största faran för den globala ekonomin sedan finanskrisen", skriver OECD i ett pressmeddelande.

Prognosen för den globala BNP-tillväxten sänks med en halvprocentenhet till 2,4 procent för 2020, vilket alltså innebär den lägsta tillväxttakten sedan finanskrisen 2008–2009.

Nästa år räknar OECD med en tillväxt på 3,3 procent.

För Kinas del sänks tillväxtprognosen till 4,9 procent i år, från den tidigare prognosen på 5,7 procent.

Förutom att sjukdomen covid-19 orsakar mänskligt lidande och ekonomiska störningar anser OECD att spridningen väcker en oro för ytterligare restriktioner med effekt bland annat på människors rörelsemönster, transporten av varor och tjänster och industrin produktion.

"Viruset riskerar att ytterligare slå mot den globala ekonomin, som redan försvagats av handelskrig och politiska spänningar. Regeringar måste agera omedelbart för att hejda epidemin, stötta vårdapparaten, skydda människor, hålla uppe efterfrågan och tillhandahålla en ekonomisk livlina till de hårdast drabbade hushållen och företagen", sade OECD:s chefsekonom Laurence Boone, när prognosen presenterades.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning